четвртак, 1. мај 2014.

Đumbir - začin, lek, kozmetički sastojak...

     Đumbir je višegodišnja začinska biljka, poreklom iz Kine. Ima ga i u Indiji, jugoistočnoj Aziji i zapadnoj Africi. Kao začin se najčešće koristi u jelima orijentalne ishrane, a sve češće se i na našim prostorima mogu videti  recepti sa ovim začinom.


     Kada je u pitanju energetska vrednost, 100gr đumbirovog korena sadrži oko 80 kcal, 1,82 gr belančevina, 0,75 gr masnoća i 18 gr ugljenih hidrata, kao i minerale: kalijum, bakar, magnezijum i mangan i vitamine C i B (u manjim količinama).


     Đumbir je lekovit i ima analgetska, antibakterijska i sedativna svojstva. Njegova eterična ulja stimulišu nervni sistem i oslobađaju od napetosti.


     Brojni kozmetički preparati sadrže đumbir. Naravno, on se može koristiti i u "domaćim" receptima za ulepšavanje.


     Đumbir čini kosu lepšom i utiče na njen rast. Masku za kosu možete napraviti tako što ćete malo narendanog đumbira pomešati sa četvrtinom šolje čaja od kamilice i kašikom orahovog ulja. Smesu umasirajte u kosu i držite je desetak minuta, a zatim isperite. Takođe, može se napraviti i šampon, tako što ćete dve kašike narendanog đumbira dodati u bocu sa nekim neutralnim (najbolje dečijim) šamponom.



     Pošto đumbir smanjuje upalu kože, možete napraviti piling od dve kašike smeđeg šećera, kašičice maslinovog ulja, kašičice cimeta i kašike narendanog đumbira. Smesu dobro izmešajte, nanesite na kožu, masirajte kružnim pokretima desetak minuta a potom isperite mlakom vodom.


     Piling možete napraviti i tako što ćete pomešati 100 gr krupne soli, kašiku soka od limete i kašiku narendanog đumbira. Smesu polako zagrejte, a zatim je nanesite na lice, masirajte desetak minuta i zatim isperite.

     Preko kože se izlučuje veliki deo toksina iz organizma, tako da je važno da ona bude čista, a pore preko kojih koža diše treba da budu otvorene. Piling za telo se pravi tako što se  pomešaju dve kašike kokosovog ulja i dve kašike narendanog đumbira, i time se posle uobičajenog tuširanja, masira telo. Time se ubrzava cirkulacija, opuštaju se ukočeni mišići, a ceo organizam se stimuliše za izbacivanje toksina.

     Za negu kože lica dobra je i maska koja se pravi tako što se izrenda mali komadić đumbira i doda mu se kašika zelene gline i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, kao i dve kašike čaja od žalfije. Smesa se dobro izmeša i nanese na lice. Kada se osuši, ispere se mlakom vodom.

     Zbog blagotvornih svojstava, posebno na probavu, poželjno je bar jednom nedeljno popiti čaj od đumbira koji se pravi tako što se kašika narendanog đumbira prelije sa 2 dl vrele vode, a nakon tri minuta napitak se procedi i po potrebi zasladi medom ili smeđim šećerom.









URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...