недеља, 11. мај 2014.

Kopriva za zdravlje i lepotu

     Kopriva je korovska biljka koja je cenjena u narodnoj medicini. U fitoterapiji se koristi list (Urticae folium) i koren (Urticae radix) - list se bere u proleće i suši se u tankom sloju u hladu, a koren se vadi u jesen, opere se od zemlje i suši se na suncu ili u sušari.


     U listu koprive nalazi se hlorofil (5%), tanin, karotenoidi (provitamin A), fitosterol, vitamini C, K, B2 i B5, razne organske kiseline (mravlja, limunska), gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan, bakar i lecitin.

     U narodnoj medicini se koristi u sprečavanju tegoba cerebralne i vaskularne prirode, za ublažavanje staračke senilnosti, protiv malokrvnosti, reumatizma, oboljenja zglobova, nesanice, nervoze...opadanja kose... Kopriva stimuliše i rad jetre i pankreasa, dobar je diuretik, jača imunitet  i potstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma.


     Kopriva se upotrebljava i u  prirodnoj kozmetici. Evo nekoliko primera:


     Ulje za rast trepavica za koje je potrebno:
     ricinusovo ulje ili ulje čička    1 kašika
     suvi listovi koprive              25gr
     obična voda                     250ml
     Usitnjeni listovi koprive se kuvaju 5 minuta u vodi, a zatim se hlade 20 minuta. Tečnost se odlije, a listovi procede kroz gazu. Kašika proceđene tečnosti dobro se izmeša sa uljem.
     Trepavice i obrve se svako veče namažu ovom mešavinom i ostave preko noći, a ujutro se oči operu vodom - ulje pomaže bržem rastu trepavica i obrva, a kopriva deluje lekovito na učvršćivanje trepavica.


     Kupka za stopala ( za bolju cirkulaciju) za koju je potrebno: šaka opranog korenja i šaka lista i stabljike koprive koje  se ostave  da odstoje u hladnoj vodi (2 litra) 12 sati, a zatim se voda ugreje i koristi za kupku koja treba da traje 20 minuta. Iste biljke se mogu koristiti dva do tri puta.


     Losion za rast kose - potrebno je:
     150 gr sitno iseckanog lista koprive
       50gr cveta kamilice
     300ml vinskog sirćeta
     U 1 l proključale vode staviti koprivu i ostaviti poklopljeno dva sata  izvan štednjaka, a posle toga zagrejati vodu i koprivu (ne treba da dođe do ključanja), zatim skinuti sa štednjaka i dodati kamilicu, pa čekati dva sata da se smesa procedi i tada dodati vinsko sirće i dobro promešati. Losion se koristi svako drugo veče uz masažu kose, a drži se u tamnoj boci na hladnom mestu ili u frižideru.


     Koprivina voda za sjajnu kosu - potrebno je:
     suvo ili sveže lišće koprive      1 šaka
     obična voda                       500 ml
     voćno sirće                        250 ml
     Kada voda proključa prelije se lišće koprive i ostavi se da stoji pokriveno oko tri sata. Zatim se kopriva dobro iscedi, a tečnost se ulije u tamnu flašu u koju se doda i voćno sirće, pa se sve  izmeša. Ovako pripremljena koprivina voda se može upotrebljavati posle svakog pranja (njom se ne ispira samo kosa, već se i masira koža glave).


     Dobra je i biljna tečnost za jačanje kose, a za nju je potrebno po jedna šaka suvog lišća breze, suvih cvetova kamilice, suvog korenja koprive i litar obične vode. Lišće breze, cvetove kamilice i iseckano korenje koprive se promešaju, a zatim se uzme šaka ove mešavine, prelije sa ključalom vodom i ostavi da stoji 5 minuta, posle čega se procedi. Pripremljena tečnost se upotrebljava za ispiranje odmah posle pranja kose i jača koren kose, a deluje i protiv njenog opadanja.












URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...