субота, 3. мај 2014.

Jagode - najbolje voće za domaću kozmetiku

     Jagode su plodovi niske, grmolike biljke koja pripada porodici ruža. Crvena boja plodova potiče od antocijana, koji su hranljive, bioaktivne komponente, poznate kao prirodni pigmenti, sa kardioprotektivnim efektima.  Jagode u svom sastavu imaju pektine, celulozu, azotne i aromatske materije. Tu su i vitamini C i B i minerali od kojih je najviše zastupljen kalijum. Takođe, jagode su i dobar izvor gvožđa.

     Ne treba zanemariti ukus jagoda koje su omiljeno voće za mnoge, ali treba spomenuti i njihovo lekovito dejstvo. Naime, jagode su dobar izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Takođe, treba spomenuti da je sadržaj antioksidansa u jagodama sedam puta veći  nego u jabukama i dva puta veći nego u grožđu.

     Što se tiče kozmetike, možemo reći da vitamin C iz jagode poboljšava izgled kože iznutra, ali i spolja, jer pomaže da se uklone mrtve ćelije kože, a alfa hidroksilna kiselina predstavlja najprirodniji način da se licu vrati mladalački izgled.

     Maska za kosu se može praviti i od jagoda i to tako što se desetak jagoda izgnječi i doda im se jedna kašika majoneza (za suvu kosu) ili kašika maslinovog ulja. Smesu treba naneti na opranu, vlažnu kosu koja se potom mora omotati plastičnom folijom. Ukoliko se želi jači efekat može se upotrebiti fen za aktiviranje delovanja maske. Posle desetak minuta kosu isprati, a potom i oprati sa uobičajenim šamponom.

     Što se tiče maski za lice, njih ima mnogo:

     I - Izgnječite 5-6 jagoda i pomešajte ih sa kašikom mleka u prahu i kašičicom meda. Masku nanesite na dobro očišćeno lice i ostavite da stoji dvadesetak minuta, a zatim je sperite.

     II - Nekoliko jagoda izgnječite i dodajte im kašiku sušene žalfije. Lice prvo očistite 3% hidrogenom, a potom stavite masku na lice. Možete je držati do pola sata, a potom je sperite. Ova maska je dobra za problematičnu kožu sa bubuljicama.

     III - Izgnječite nekoliko jagoda, pomešajte ih sa kašikom pavlake i smesu stavite na očišćeno lice. Posle 15 minuta masku sperite prvo toplom, a potom hladnom vodom.

     IV - Nekoliko izgnječenih jagoda pomešajte sa kašikom meda i stavite na lice. Masku možete držati do 15 minuta, a potom je sprati toplom, pa zatim i hladnom vodom.

     V - Nekoliko propasiranih jagoda pomešajte sa kašikom mleka i dodajte kašičicu sode bikarbone. Ovu masku, dobru za problematičnu kožu,  držite na licu do pola sata, a potom je sperite toplom vodom.

     VI - Napravite masku od 5-6 izgnječenih jagoda, kašike maslinovog ulja i kašičice čaja od kamilice. Smesu ostavite na licu pola sata, a zatim sperite mlakom vodom.

     VII - Pomešajte desetak propasiranih jagoda sa kašikom limunovog soka i nanesite na lice. Ovu masku dobru za izbeljivanje kože, možete držati do pola sata, a zatim je sprati prvo toplom, a potom hladnom vodom.

     A ukoliko vas mrzi da pravite maske, možete preseći jagodu na pola i njome premazati čisto lice. Posle toga, lice nemojte prati bar sat vremena, a kada sperete tragove jagode, umasirajte neku hranljivu kremu.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...