недеља, 25. мај 2014.

Glina - za zdravlje i lepotu

     Glina je prirodna materija koja čisti telo od nagomilanih nečistoća. Ona deluje na mestu gde je upala i gde se nalaze bolesne ćelije, a pri tome eliminiše sve štetne tvari iz krvi, tkiva i limfe.

     U sastavu gline se nalaze silicijum, aluminijum, kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, srebro, olovo, bakar i gvožđe.

     Glina deluje protivupalno i antibakterijski i reguliše prirodnu radioaktivnost tela. Takođe, ona pojačava odbrambeni mehanizam organizma i bori se protiv bolesti koje su nastale usled lošeg imuniteta. Osim što veže štetne materije i izbacuje ih iz organizma kroz sistem probave, glina sa svojim mineralima organizam hrani i leči.

     U prodavnicama zdrave hrane  može se naći glina u prahu ili u granulama i može biti zelena, crvena, žuta, plava i bela. Postoje posebne vrste gline za oralnu i za spoljašnju upotrebu.

     Za oralnu upotrebu, za čišćenje organizma, kao i za jačanje imuniteta, glina se uzima ujutro ili uveče tokom tri nedelje i to tako što se 1 kašičica gline razmuti u 2 dcl  vode (kašičica kojom se meša glina ne sme biti metalna), i to jedan sat pre jela. Tokom prve nedelje bez mešanja se popije samo voda, a talog baci. Zatim se u drugoj nedelji glina i voda promešaju, ostave se 5 minuta da se talog slegne, a voda se popije, dok se  tokom treće nedelje promešaju glina i voda i odmah se popije dobijeni napitak.

     Glina je takođe blagotvorna za spoljašnju upotrebu - maske i pakovanja od nje smiruju upalne procese na koži, odstranjuju akne i  mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, ali i potstiču stvaranje kolagena i elastina.

     Postoje mišljenja o tome da je glina lekovita zato što ima negativan naboj zbog koga privlači i veže za sebe sve pozitivno nabijene čestice kao što su bakterije, virusi, toksini...

     Može se koristiti i kao lekovito sredstvo u održavanju oralne higijene i to tako što se glineni prah nanese na četkicu za zube i koristi kao pasta - time se postiže izbeljivanje zuba, ali se i desni čine zdravijim.

     Za negovanje kose glina se koristi tako što se kašičica glinenog praha doda uobičajenoj količini šampona i kosa se opere tom mešavinom, a zatim dobro ispere.

     Postoji i maska za kosu od gline koja se pravi tako što se dve kašike gline pomešaju sa 50 ml maslinovog ili bademovog ulja - maska se stavlja na kosu pre pranja i drži se oko pola sata, da bi se potom kosa oprala uobičajenim šamponom.

     Maska za negovanje mešovite kože lica pravi se tako što se 2 kašike gline pomešaju sa desetak kapi limunovog soka, 1 kašikom kvasca u prahu i malo negazirane mineralne vode. Dobijena smesa se stavi na čisto lice i drži do pola sata, a zatim se spere mlakom vodom.

     Za masnu i problematičnu kožu se može napraviti i maska od 2 kašike glinenog praha, 5 do 10 kapi eteričnog ulja čajnog drveta i malo mleka. Maska se na licu drži 15 do 20 minuta, a potom spere mlakom vodom.

     Za celulit je dobra maska od 100 gr gline, 10 ml eteričnog limunovog ulja i 10 ml eteričnog ulja ruzmarina. Sastojci se pomešaju sa malo mlake vode, dobijena smesa se stavi na delove tela ugrožene celulitom i drži pola sata, a zatim se spere toplom vodom. Masku je najbolje koristiti svaki treći dan, sve dok traje eliminacija celulita.

     Blagotvorna glina se može koristiti i tokom kupanja i to tako što se kada za kupanje napuni malo toplijom vodom i doda joj se 5 kašika glinenog praha. U kadi se može ostati najviše 15 do 20 minuta. Posle kupke, koža je meka i elastična, a ceo organizam  relaksiran i bez osećaja umora.















URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...