субота, 31. мај 2014.

Čokolada - razlog za uživanje

     Verovatno ste primetili reklame raznih kozmetičkih salona u kojima se spominje blagotvorna masaža sa toplom čokoladom. U velikoj meri, preporuka za ovakve tretmane je dobra jer oni opuštaju ne samo telo, već i dušu. Ipak, mnoge prijatne trenutke sa čokoladom možete imati i kod kuće.
     Osnovni sastojak čokolade je kakao (u crnoj čokoladi ga ima čak 60%). On je dobar antioksidans (polifenol i flavonoid su odgovorni za odbranu od slobodnih radikala). U svom sadržaju ima i fosfor, magnezijum, kalijum i gvožđe, kao i triptofanelin koji izaziva lučenje seratonina, hormona sreće.
     Zbog toga sam pripremila nekoliko domaćih recepata koji će pomoći da budemo lepše, ali i da se osećamo srećnije zbog lekovitog mirisa čokolade:
     Za masku za suvu kožu  potrebno je da na pari rastopite 50gr crne čokolade sa kašičicom maslinovog ulja. Ohladite masku do temperature tela i nanesite je na lice i vrat (izbegavajući predeo oko očiju i usta). Posle 20 minuta sperite masku toplom vodom i nanesite odgovarajuću kremu.
     Sledeća maska za suvu kožu sadrži jedno žumance, 1 kašiku kiselog mleka, 1 kašiku tople vode i 4 kocke crne čokolade rastopljene na pari. Sve sastojke dobro izmešati i držati na licu oko pola sata, a zatim sprati toplom vodom.
     Kupku sa čokoladom možete napraviti tako što ćete 200 gr kakao praha preliti sa litrom vrele vode, dobro promešati i sipati u kadu punu malo toplije vode. Posle dvadesetak minuta u ovoj kupki bićete i opušteni i raspoloženi.
     Na kraju samo da napomenem da kakao buter iz čokolade daje koži vlažnost i gladak i blistav izgled, a ima i značajnu ulogu u njenom podmlađivanju.



URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...