уторак, 20. мај 2014.

Šargarepa - u svim prilikama

     Šargarepa je dvogodišnja biljka čiji se koren koristi u ishrani. Bogata je vitaminima A, B i C i mineralnim solima (posebno kalijumom). Vitamin A ima veliku ulogu u obnovi ćelija kože i to je jedan od razloga što je šargarepa sastojak mnogih preparata za negu lica. Takođe, vitamin A štiti od slobodnih radikala. Šargarepa pigment dobija od beta-karotena, jakog antioksidansa koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a beta-karoten  je poznat i po tome što balansira pH kože.
     Jedna od najjednostavnijih maski za kožu, može se napraviti tako što se pomeša  1 izrendana šargarepa i 1 izrendana jabuka. Smesa se nanese na čisto lice i drži oko 20 minuta, a potom spere mlakom vodom.
     Maska za suvu kožu lica pravi se od 2 kuvane šargarepe, koje se izgnječe. Njima se dodaju  3 kašike meda. Smesa se na licu drži oko pola sata, a zatim spere mlakom vodom.
     Još jedna maska od kuvane šargarepe. Potrebna je 1 veća šargarepa koja se posle kuvanja mora dobro ispasirati. Potom joj se doda kašičica meda, kašičica bademovog ulja, nekoliko kapi limunovog soka (ako je koža suvlja doda se desetak kapi, a ako je masna dvostruko više) i kašičica mineralne vode. Smesa se nanese na čisto lice i ostavi na njemu oko 20 minuta, a potom spere toplom vodom.
     Za kožu lica je dobar i sok od šargarepe, a njega ćete dobiti tako što ćete 1 šargarepu izrendati i dobro ispasirati, a zatim procediti sok. Sok samo namažite na lice i ostavite oko pola sata (da se osuši), a potom ga sperite toplom vodom.
     Maska se može napraviti i tako što se izrenda 1 šargarepa i doda joj se po nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka, malo svežeg mleka i kašika kajmaka. Sve se dobro izmeša i stavi na lice na kome treba da stoji 15 minuta. Maska se skida toplom vodom.
     Šargarepa se može naći i u gotovim proizvodima, kao što su, na primer, šampon i regenerator Yes To Carrots. Ja sam imala priliku da ih koristim (prodaju se u Sephori) i mogu reći da je kosa posle njih meka i laka za oblikovanje. Takođe, miris je predivan i dugo se zadržava na kosi.
     U našim prodavnicama zdrave hrane može se naći i ulje šargarepe koje je dobro za negu suve i zrele kože, kao i za lečenje opekotina i ekcema. Ono vraća koži tonus i elastičnost i može (uz svakodnevnu masažu) da umanji bore. Takođe, ovo ulje je kao izvor beta-karotena od pomoći kod tamnjenja kože (smanjuje oštećenje kože nastalo delovanjem UV zraka).

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...