петак, 9. мај 2014.

Rastavić kao lek protiv akni

     RastavićEquisetum arvense) je lekovita biljka koja u svom sastavu ima i do 16% silicijumske kiseline koja leči oštećena mesta u tkivima, kožu obogaćuje vlagom i  pojačava cirkulaciju i ćelijsku izmenu supstanci. Čaj od rastavića je jedan od najboljih kada je u pitanju ublažavanje tegoba pri urinarnim infekcijama. On se može koristiti i kao sredstvo za umivanje, ali je ipak za njegovo najjače delovanje na kožu mnogo bolji adstringens. Da bi se on napravio, prvo je potrebno imati tinkturu od rastavića, za koju treba:
-suvi rastavić            5gr
-alkohol 70%         100gr
     Rastavić, iako osušen, mora imati zelenu boju, jer bi smeđa boja značila da je biljka izgubila svoje lekovite osobine - on se isitni, stavi u tamnu flašu u koju se dolije alkohol i ostavi na toplom mestu 4 do 6 nedelja, a potom se procedi kroz tkaninu.
     Tinktura se može upotrebljavati kod manjih povreda (na primer - kod oderotina), kao i kod problema sa desnima (u vodu za ispiranje usta stavi se nekoliko kapi tinkture).
     Za adstringens je potrebno:
-tinktura rastavića          20gr
-destilisana voda            80gr
-etarsko ulje ruzmarina     4 kapi
     Etarsko ulje ruzmarina se rastopi u tinkturi rastavića, pa se tek onda doda destilisana voda i sve se lagano promućka. Adstringens se čuva u tamnoj boci i upotrebljava se za čišćenje nečiste i masne kože sa aknama, proširenim porama i bubuljicama. Njegovo lekovito delovanje sužava pore, čisti i tonizira kožu.


URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...