субота, 17. мај 2014.

Jabuka - za jelo i lepotu



Jabuka - rajsko voće - pravi je izvor zdravlja i to zbog prisustva pektina, amino-kiselina, masti, belančevina i voćnog šećera. Od  mineralnih sastojaka prisutni su kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum i gvožđe. Tu su i vitamini B1, B2, B5, B6, C i E, kao i karotin. Pored toga, jabuka sadrži i kiseline kao što su jabučna, citronska, mlečna, taninska, salicilna...
Kada je lepota u pitanju, najvažnije je prisustvo vitamina A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala, odgovornih za starenje kože i koji imaju antioksidantno i tonificirajuće dejstvo, štite kapilare i potstiču mikrocirkulaciju.
Jabuka je dobra za čišćenje masne i kože sa aknama, a losion koji će biti od pomoći, možete napraviti tako što ćete pomešati 100gr kore (čiste, prethodno oprane) kisele jabuke, 200gr izrendane kisele jabuke, 100gr žutog šećera i litar vode. Sastojci se dobro izmešaju i sipaju u flašu ili teglu i drže se na suncu sedam dana, a potom se smesa procedi i doda joj se 100ml alkohola (može i lozove rakije). Losion se drži u frižideru i sa njim se koža čisti tri puta dnevno.
Maska od jabuke je najbolja za problematičnu kožu. Ipak, pre nego što se maska stavi na čisto lice, koža se prvo premaže jabukovim sirćetom, a dok se ono suši, napravi se maska od jedne ispečene jabuke, kašičice meda, 3 kašike losiona (prethodno spomenutog) i kašičice ražanog brašna. Maska se na licu drži pola sata, a potom se spere prvo toplom, a onda i hladnom vodom.
Možete napraviti masku i tako što ćete ispeći kiselu jabuku u rerni i napraviti pire kome ćete dodati kašičicu meda i pola izgnječenog kivija, pa sve dobro izmešati. Dok je smesa još topla, nanesite je na lice i vrat i pokrijte tankom plastičnom folijom. Masku držite na licu pola sata, a zatim je sperite prvo toplom, a potom hladnom vodom.
Pire od pečene jabuke je dobra osnova za masku koja leči kožu sa aknama. U pire treba dodati sitno iseckanu, pečenu glavicu crnog luka (on izvlači gnoj i smiruje upalne procese), kašičicu meda i malo sode bikarbone. Maska se nanosi na lice dok je još topla, a onda se preko nje stavi plastična folija. Na licu se drži jedan do dva sata, a kada se skine, lice se samo obriše papirnom maramicom. Masku je potrebno stavljati svako veče sve dok se koža ne smiri.
Za stariju kožu dobra je maska od slatke ispečene jabuke - u pire od jabuke se stavi kašičica pavlake, pola kašičice meda i pola kašičice AD kapi (ili maslinovog ulja). Maska se nanese na lice dok je još topla, drži se oko pola sata, a onda spere mlakom vodom. 
Za osvežavanje lica može se napraviti maska od jedne narendane jabuke, 1 kašike jogurta, 1 kašike meda i 1 kašičice cimeta. Smesa se dobro izmeša i stavi na lice na kome se drži 15 minuta, a potom spere mlakom vodom.
Za suvu kožu se može napraviti maska od 1 pečene jabuke - pire od nje se dobro izmuti i pomeša sa kašikom slatke pavlake, kašičicom meda i jednim žumancetom (smesa mora da bude glatka). Maska se nanese na lice na kome se drži do pola sata, a potom spere mlakom vodom.
I na kraju, maska sa zelenim jabukama koje sadrže veliku količinu voćnih kiselina pa se mogu upotrebiti za dubinsko čišćenje kože. Jednu narendanu jabuku pomešati sa kašičicom meda i staviti na čisto lice na kome treba da stoji do pola sata, a onda masku sprati mlakom vodom i staviti odgovarajuću kremu.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...