уторак, 13. мај 2014.

Delotvorno ricinusovo ulje

     Ricinusovo ulje se dobija od biljke ricinus (Ricinus communis) koja se smatra najotrovnijom biljkom na svetu.
     Ono što ricinusovo ulje čini posebnim je ricinoleinska kiselina (ima je 90% u ulju) koja se pokazala uspešna protiv gljivica, plesni, virusa, parazita i bakterija.
     Ricinusovo ulje se u narodnoj medicini primenjuje kod: ćelavosti, slabe cirkulacije, autoimunih poremećaja, lečenja bradavica (masaža uljem svake večeri 10-15 minuta sve dok bradavice ne otpadnu) i artritisa.
     U kozmetici ricinusovo ulje ima široku upotrebu, pre svega zbog visokog sadržaja vitamina E i ricinoleinske kiseline, a zbog svojih hidrantnih svojstava delotvorno je za negu suve kože i kose. Takođe, ono potstiče stvaranje kolagena i elastina pa je pogodno kao sredstvo protiv starenja kože. Koristi se i kod opekotina i abrazija, ali i kao prevencija za pojavu strija.
     Ricinusovo ulje je jedan od najboljih čistača kože, a prema tipu kože, mešavina za čišćenje može biti u sastavu:
-za masnu kožu: 30% ricinusovog ulja, 70 % suncokretovog ulja (ili ulja šargarepe)
-za normalnu kožu: 20% ricinusovog ulja, 80% suncokretovog ulja
-za suvu kožu: 10% ricinusovog ulja, 90% maslinovog ulja
     Ricinusovo ulje ubrzava rast kose i čini je zdravijom. Može biti sastavni deo maski za kosu, a može se i samo nanositi na vlažnu kosu na kojoj treba da stoji od 30 minuta do 2 sata, pa da se tek posle toga dobro ispere. Ipak, treba nanositi samo manje količine, jer bi veća količina ulja kosu učinila previše masnom i opuštenom.
     U narodnoj medicini je poznat  i biljni tonik za suvu kosu koji joj vraća prirodnu masnoću. Za njega je potrebno: 10 gr ruzmarina, 10gr žalfije, 10gr koprive i 1 kašika ricinusovog ulja - sve osušene biljke i ulje se stave u 2 dl vode i ostave da ključaju oko dva minuta, a kada se voda ohladi, tečnost se procedi i ulije u tamnu bočicu. Pre svake upotrebe, tonik se dobro izmućka. Koristi se tako što se njime pre ispiranja kose namaže vlasište.
     Maska sa bademovim i ricinusovim uljem  potstiče brži rast kose i sprečava perutanje kože glave, a pravi se tako što se pomešaju po jedna kašika bademovog i jedna kašika ricinusovog ulja. Bademovo ulje sadrži dosta proteina, vitamina E i magnezijuma, a ricinusovo - ricinoleinsku masnu kiselinu i vitamin E.      Masku treba utrljati u kožu glave blagim, kružnim pokretima i ostaviti da deluje bar pola sata pre pranja kose šamponom. Masaža potstiče cirkulaciju, a hranljive materije iz ulja čine vlas jačom. Takođe, ova ulja hrane i smiruju kožu glave i uspešno uklanjaju izumrle ćelije, dok ricinoleinska kiselina sprečava nastanak gljivica koje su često uzročnik peruti.
     I na kraju, samo da spomenemo da je ricinusovo ulje delotvorno i kod lečenja atletskog stopala, herpesa i akni, kao i kod uklanjanja ožiljaka, cisti i fleka na koži.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...