уторак, 8. април 2014.

Pantenol - univerzalni lek za mnoge dermatološke probleme

Pantenol rastvor sadrži dekspantenol koji se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5). Aktivan oblik ove kiseline u organizmu je koenzim A koji ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije kože, sluzokože, kose i noktiju.
Stimulišući deobu ćelija epiderma, potpomaže prirodne procese regeneracije kože i ubrzava njeno zarastanje. Pantenol rastvor štiti kožu, obezbeđuje joj optimalnu vlažnost i obnavlja prirodni pH. Deluje umirujuće i protivupalno. Takođe, ublažava crvenilo i iritaciju kože, naročito posle njenog izlaganja suncu. Namenjen je svim tipovima kože.
Preporučuje se:
-za negu i zaštitu kože,
-za ispiranje i oblaganje rana, povreda, opekotina i zapaljenja na koži i sluzokoži,
-za pripremu inhalacionih rastvora i ublažavanje upale sluznice disajnih puteva,
-nakon solarijuma kada koža zahteva intenzivniju regeneraciju,
-nakon brijanja ili depilacije,
-pomaže u tretmanu oštećene kose, stimuliše rast kose i vraća joj sjaj.
Rastvor se primenjuje nerazblažen za ispiranje neoštećene kože i kose, a za tretman sluznice i oštećene kože koristi se razblažen destilovanom vodom u odnosu 1:5.
Ja Pantenol rastvor koristim i za kožu, kao i za kosu. Za kožu ga koristim za ublažavanje posledica pilinga (iako znam da ne bi trebalo da sama primenjujem agresivne pilinge, često ne mogu da se uzdržim) i umesto seruma (posle mleka i tonika za čišćenje lica, a pre kreme).
Što se tiče kose, rastvor upotrebljavam na dva načina. Prvi je tako što ga samo umasiram u kosu i ostavim da se osuši. Na kosi on treba da stoji bar desetak sati. Može se ostaviti preko noći, ali može ostati i čitav dan, jer kosa sa njim izgleda kao sa gelom.
Drugi način korišćenja Pantenol rastvora je spravljanje šampona koji ubrzava regeneraciju kose. Za ovaj šampon je potrebno: šampon od koprive (1 l), Pantenol rastvor (100 ml), kapi od koprive (30 ml), AD kapi (vodeni rastvor) i ricinusovo ulje (50 ml). Iz boce šampona se izdvoji 250 ml jer inače u nju ne bi mogli da stanu ostali sastojci. Izdvojeni šampon se može držati u drugoj boci i koristiti uobičajeno. U bocu sa 750 ml šampona dodaju se Pantenol rastvor, AD kapi, kapi od koprive i ricinusovo ulje (ako vam kosa nije mnogo oštećena onda u šampon možete sipati polovinu ulja, a ako je upropašćena raznim tretmanima ili bojama, onda se uzima cela bočica ulja). Dobijeni šampon potstiče cirkulaciju kože glave, regeneriše kosu i jača vlasi. Prvi efekti se mogu očekivati tek posle najmanje mesec dana korišćenja. Naravno, pre svake upotrebe šampon treba dobro promućkati.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...