уторак, 29. април 2014.

Aspirin - lek za glavobolju, ali i za kožu i kosu

     Aspirin ili acetilsalicilna kiselina je lek iz grupe salicilata i često se koristi protiv bolova, groznice i zapaljenja, a u malim dozama sprečava zgrušavanje krvi.

     Ime Aspirin je prva upotrebila nemačka kompanija Bajer, a u nekim zemljama se ovo ime koristi kao ime za lek, a ne kao zaštićeno ime.

Što se tiče istorije ovog leka možemo reći da je još Hipokrat u 5 veku p.n.e. pisao o gorkom prahu ekstrahovanom iz kore vrbe, koji olakšava bolove i umanjuje groznicu. Aktivni ekstrakt kore vrbe je nazvan salicin (po latinskom imenu za belu vrbu - Salix alba).

     Salicilna kiselina je derivat aspirina, pa je ne smeju koristiti osobe koje su alergične na aspirin (bez obzira da li se radi o oralnom uzimanju ili korišćenju u kozmetičke svrhe).

     Salicilna kiselina je beta hidroksilna kiselina koja pomaže uklanjanju mrtvih ćelija sa površinskog sloja kože, čisti začepljene pore, deluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Upotrebljava se i u "kućnoj kozmetici", a ne samo u dermatološkim preparatima. Evo nekoliko primera:

     Aspirin može biti dobar piling koji se pravi tako što se jedna tableta potopi u malo vode, kašičicom se izmrvi i doda joj se malo meda (pola kašičice). Smesa se nanese na čisto lice (izbegavajući predeo oko očiju) i ostavi da deluje dvadeset minuta, a potom se lice masira kružnim pokretima, posebnu u predelu T zone. Posle toga sledi spiranje pilinga toplom vodom. Krema koja se nakon toga nanese mora biti sa visokim zaštitnim faktorom (ako se radi o dnevnoj kremi) ili hranljiva (ako je u pitanju noćna krema). Piling se posebno preporučuje osobama sa masnom kožom, a najbolje ga je raditi jednom nedeljno.

     Takođe, aspirin može da se koristi i kao sredstvo za isušivanje bubuljica. U tom slučaju, jedna tableta se izmrvi i doda joj se nekoliko kapi vode, a dobijena smesa se stavi na bubuljicu i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Zatim se spere mlakom vodom. Ovaj postupak smanjuje otok i ublažava crvenilo, a ako bubuljica ne nestane prilikom prve upotrebe aspirina, postupak treba ponavljati nekoliko puta.

     Aspirin je dobar i za omekšavanje zadebljale kože na stopalima, a piling se pravi tako što se pet tableta izmrvi i doda im se kašičica limunovog soka i kašičica vode. Ova smesa se nanese na zadebljala mesta na stopalima koja se zatim  prvo umotaju peškirom, a potom i plastičnim kesama. Posle petnaest minuta treba ukloniti kese i peškire, a zadebljale delove ostrugati kamenom za pete.

    Sredstvo za sprečavanje peruti  pravi se tako što se dve tablete aspirina izmrve i dodaju  uobičajenoj količini šampona koji se upotrebljava prilikom pranja kose. Tako dobijeni šampon se ostavi par minuta na kosi, a zatim se kosa dobro ispere i još jednom opere samo šamponom.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...