недеља, 27. април 2014.

Gavez kao lek za kosti i kožu

     Gavez se zbog svog regenerativnog svojstva upotrebljava za prelome i povrede kostiju, ali i za negu oštećene kože. Zahvaljujući alantoinu, gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva.

     Alantoin je organska supstanca koja ima jako keratolitičko i protivupalno delovanje. On stimuliše proces razmene materija u potkožnom tkivu i potstiče rast ćelija  kože, kostiju i  vezivnog tkiva.
Takođe, koristan je pri eliminisanju bolova, kao i prilikom smanjenja otoka usled upalnih procesa. Pored gaveza i puževa sluz sadrži alantoin.

     Gavez pored alantoina sadrži i etarska ulja, tanin, sluz i holin.

     On se može koristiti kao čaj, tinktura, mast i oblog.

     Čaj se priprema tako što se dve kašičice isitnjenog korena potope u 250ml hladne vode i ostave preko noći, a ujutro se sve zagreje i procedi. Ovaj čaj se osim kao napitak može koristiti i prilikom umivanja, posebno kod osoba koji imaju problematičnu kožu.

     Za problematičnu kožu je dobar i oblog koji se pravi tako što se 100 gr lišća gaveza potopi na dva do četiri sata, a zatim izgnječi u glatku pastu. Potom se pomeša sa maslinovim uljem i nanese na lice. Oblog se može držati na licu do pola sata, a zatim se spere sa malo mlake vode.

     Za oštećenu kožu je dobar melem koji se pravi od jedne šoljice maslinovog ulja, korena gaveza, nevena, lavande i kamilice. Uljana infuzija se napravi tako što se biljke lagano kuvaju u maslinovom ulju, a zatim se smesa procedi i doda joj se 60 gr pčelinjeg voska i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i limuna.

     Tinktura od gaveza se pravi tako što se koren dobro opere i sitno iseče, a zatim se njime napuni  boca sa voćnim alkoholom. Boca se mora 14 dana držati na suncu ili na nekom toplom mestu. Tek posle toga se tinktura može koristiti.

     Gavez može biti i dodatak za kupku - 500 gr svežih ili osušenih listova gaveza se ostavi preko noći u 5 litara hladne vode, a sledećeg dana se sve zagreje do ključanja i doda vodi za kupanje. Ova kupka je dobra kod otoka nastalih kao posledica upalnih procesa.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...