среда, 23. април 2014.

Breza za zdravlje, ali i za lepotu

     Breza je listopadno drvo koje pripada familiji Betulaceae. Lekoviti sastojci u lišću su flavonoidi, eterično ulje, gorke materije, saponini i vitamin C. Poznata su  lekovita svojstva - pre svega, breza je jedan od najboljih diuretika, dobar je čistač krvi, a takođe i uspešno smanjuje holesterol.
     Najviše se koristi ekstrakt lišća, kora i sok breze. Zbog sadržaja prirodnih antibiotika i tanina postoji antibakterijsko delovanje na vlasište i kožu, pa je i uloga u kozmetici značajna. Danas postoje mnogi preparati koji u svom sastavu sadrže ekstrakt breze. Možemo spomenuti Weledino ulje protiv celulita, Afroditin šampon za uklanjanje masnoće i peruti, kao i Alverde šampon breza/žalfija. Takođe, breza je i jedan od sastojaka PAB-ovog tretmana namenjenog koži sa pigmentnim flekama.
     Kada je u pitanju mršavljenje, ne samo da treba  piti čaj od breze (kao diuretik koji pomaže da se odstrani višak vode, toksina i mokraćne kiseline), već se može praviti i kupka za mršavljenje tako što se u vodu za kupanje dodaju listovi breze (pola šake lišća na litar vode) - kupka treba da traje dvadesetak minuta.
     Protiv bora se mogu koristiti oblozi. Gaza se natopi čajem koji je napravljen od svežih listova breze (50 gr lišća staviti u čašu, preliti hladnom vodom, ostaviti da odstoji osam sati i procediti) i drži se na licu dok se ne osuši.
     Za oblog se može koristiti i čaj koji se pravi tako što se jedna kašika samlevene mlade kore breze prokuva desetak minuta u pola litra vode. Takođe, ovaj čaj se može koristiti i za umivanje lica.
     Dobro je poznata i maska za suvu kožu koja je počela da stari, a za nju je potrebno kašika majoneza, kašičica meda i kašika svežeg soka od breze. Maska se drži na licu dvadesetak minuta, a zatim spere mlakom vodom.
     Kockice od leda koje služe za osvežavanje, kao i za masažu lica,  prave se tako što se 20 mladih listova breze prelije čašom vrele vode kojoj je dodat prstohvat sode bikarbone - smesa mora da prenoći, a zatim se ujutro procedi i ostavi da se zamrzne.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...