уторак, 15. април 2014.

Narodna medicina za negu kože oko očiju

     Kako godine idu, koža u predelu oko očiju sve više gubi svoj tonus. Još kada uz to krenu bore, tamni kolutovi i kesice ispod očiju, onda je krajnje vreme da se zapitamo - hoćemo li dozvoliti da  sve ove promene krenu prema još većim znacima starenja ili ćemo nešto učiniti da ih usporimo.
     Na tržištu danas postoji mnogo krema za negu kože oko očiju, ali se danas neću baviti njima.
     Pre nego što se počne saniranje estetskih problema, prvo se treba zapitati da li su oni posledica starenja ili je u pitanju neka zdravstvena tegoba. Činjenica je da oboljenja kardio-vaskularnog sistema, bubrega i endokrinog sistema, kao i problemi razmene materija u telu, mogu biti razlog za neprijatne promene, ali isto tako razlog može biti i opšti premor, nedostatak sna ili možda, prekomerni zamor očiju. Zbog toga je najbolje pre bilo kakvog kozmetičkog tretmana otići kod lekara i proveriti zdravstveno stanje.
     Ukoliko se utvrdi da su estetski problemi samo posledica starenja, onda se i pored korišćenja određene kreme za negu kože oko očiju mogu dodati i maske koje će poboljšati njeno delovanje i blagotvorno uticati na kožu.
     Jedno od najstarijih sredstava za negu nežne kože oko očiju je krompir. Ponekad je dovoljno izrendati jedan krompir i staviti ga na kožu kapaka, a posle desetak minuta ukloniti masku.
     Takođe, može se napraviti i maska od kašičice pšeničnog brašna, kašike izrendanog krompira i kašike mleka.
     Maska za izbeljivanje kože oko očiju pravi se tako što se kašičica peršuna pomeša sa dve kašičice kisele pavlake i ostavi na koži oko dvadeset minuta, a potom spere hladnom vodom.
     U slučaju česte pojave "kesica" ispod očiju,  treba skuvati  jak čaj od peršuna, kamilice ili mente i zalediti ga, a potom po potrebi ledenom kockicom masirati predeo oko očiju.
     Ako se slučajno pojavi crvenilo kože oko očiju,  treba ga tretirati tamponom vate koji je natopljen toplim rastvorom borne kiseline (kašičica na čašu vruće vode) ili odvarom kamilice ili lipovog cveta (kašiku cvetova preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji petnaest minuta).








URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...