понедељак, 30. јун 2014.

Strije - naš veliki problem

     Strije su linearne, crtaste atrofije kože. Nastaju na mestima gde se koža najviše rasteže i predstavljaju više estetski nego zdravstveni problem. Razlog dobijanja strija može biti gojaznost ili trudnoća, a mogu se javiti i u pubertetu. Obično se javljaju na nadlakticama, iznad kolena, na stomaku, grudima, zadnjici i bedrima.
      Strije se nikada ne mogu u potpunosti ukloniti, ali je nekad dovoljno da se ublaže pa da oštećena koža dobije lepši izgled. Njihovo delimično uklanjanje se može vršiti na nekoliko načina:
     Laserskim tretmanima – Fraksel laser skida 1mm kože, a 1mm ostavlja netaknut praveći na taj način abraziju tkiva, dok sa druge strane toplotnom energijom stimuliše proizvodnju kolagena i elastina.
     Mezoterapijom – Igla sa preparatom plasira se duž linije strije, a u procesu oporavka kože od uboda aktiviraju se procesi koji povećavaju nivo kolagena i elastina.
     Dermorolerima – Delovanje je slično mezoterapiji.
     Karboksiterapijom – Metoda ubrizgavanja medicinskog ugljendioksida  u kožu u svaku pojedinačnu liniju strije, čime se  povećava količina kolagena i elastina.
     Hemijskim pilinzima – Vrši se uklanjanje površinskog sloja kože i ublažavanje izgleda strija.
     Ipak, najbolja strategija protiv strija je njihova prevencija kremama protiv strija. Navešću samo neke od njih:
     Guam krema za zatezanje i učvršćivanje kože tela i protiv strija deluje preventivno na nastanak strija, ali ih i ublažava. U sastavu ima bršljan, vitamine C i E i esencijalna ulja i stimuliše proizvodnju kolagena i elastina.
     Afrodita ima dve kreme protiv strija – dnevnu i noćnu. Kreme hrane kožu i uz pomoć masaže joj vraćaju elastičnost, pospešuju obnavljanje oštećenog tkiva  i ublažavaju boju postojećih strija.
     Šaljićev melem Striet se koristi za prevenciju, kao i za otklanjanje postojećih strija.
     Vichy Destock pomaže koži da se učvrsti i preoblikuje i istovremeno ima i preventivno i korektivno dejstvo.
     Marigold ulje protiv strija  je mešavina biljnih ulja koja sprečavaju nastanak strija – ekstrakt nevena u bademovom ulju, sa uljem divlje ruže stimuliše rast i regeneraciju ćelija kože, dok arganovo ulje stimuliše stvaranje kolagena i elastina.
     Velnea krema protiv strija sa preventivnim i korektivnim delovanjem u svom sastavu ima ulje pšeničnih klica, soju, vitamin E i D-pantenol i pogodna je za period trudnoće, kao i za veće oscilacije u težini.
     Ipak, bez obzira šta se radilo, strije se ne mogu u potpunosti eliminisati, tako da je prevencija jedini pravi način da ne dođe do njihove pojave. Za nju je potrebno, pored odgovarajućih krema, koristiti i pilinge (bar dva puta nedeljno).
     Pošto su preparati za strije, kao i pilinzi  prilično skupi, jeftinija varijanta je upotreba krema za bebe, kao i piling koji se može napraviti kod kuće od krupne morske soli, maslinovog ulja i eteričnog ulja ruzmarina.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...