недеља, 22. јун 2014.

Paradajz dijeta

     Leto je došlo, bar kalendarski, pa je krajnje vreme da skinemo suvišne kilograme. Sa paradajz dijetom se to može lako učiniti. Istina je da je ona oskudna i teška (bar meni), ali...traje samo tri dana, a gubitak je do 2 kg.
     Paradajz je povrće bogato likopenom (karotenoid sa antioksidativnim svojstvima), belančevinama, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, mineralima (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor), mineralnim solima, flavonoidima i drugim korisnim sastojcima koji su važni za zdravlje čitavog organizma, kao i za zdravlje kože.  Kao lek, pokazao je najbolje rezultate u regulisanju metabolizma, jačanju imuniteta, izbacivanju suvišne tečnosti iz tela, snižavanju krvnog pritiska (ukoliko se ne posoli), popravljanju krvne slike, regulisanju varenja...
     Kao niskokalorijska namirnica (100gr - 24 kalorije) uklapa se u dijetalni jelovnik, a preporučuje se i za jačanje otpornosti organizma. 
     Sok od paradajza je dobar prirodni lek koji okrepljuje i čisti telo od toksina. Jedna čaša ovog soka ima svega 50 kalorija i ukoliko se popije pre obroka (ili kao užina) smanjuje osećaj gladi.
     Dijeta sa paradajzom je jednostavna. Doručak je isti za sva tri dana: kriška integralnog hleba sa malo meda (ili džema) i šolja zelenog čaja bez šećera, dok su za ručak i večeru predviđene čorbe (bez hleba) koje se mogu jesti u neograničenim količinama. Užina je uvek ista - čaša soka od sveže ceđenog paradajza.
     I dan - Za čorbu je potrebno: litar kuvanog paradajza, kašika brašna, kašičica šećera,  kašičica bosiljka, so, biber i 2 kašike maslinovog ulja (na ulju propržiti kašiku brašna i dodati kuvani paradajz, pa kada se malo prokuva dodati so, biber, šećer i bosiljak, a potom kuvati još 15 minuta).
     II dan - Čorba  se pravi od 500 gr paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavice crnog luka, 50 gr pirinča, 1  do 1,5 l vode, malo šećera, malo kore od limuna, malo bibera i soli (sitno sečen crni luk prodinstati na ulju, dodati sitno sečen paradajz, dinstati neko vreme, a potom naliti vodom, zatim staviti komadić limunove kore i kuvati 15 minuta, a potom sve zajedno propasirati i dodati pirinač, pa kuvati još 20 minuta i na kraju, čorbu začiniti solju, šećerom i biberom).
     III dan - Ova čorba sadrži 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu, kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, 500 ml kuvanog paradajza, 100gr pšenice, malo limunovog soka, so i biber (izdinstati sitno sečen crni luk i narendanu šargarepu, zatim dodati kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, paradajz i pšenicu, naliti vodom i kuvati, pa kada bude gotovo dodati limunov sok, so i biber).
     Pošto ja nisam od onih koji mogu striktno da poštuju ovakvu tečnu dijetu, malo sam varala i uzimala i uz ručak i uz večeru - po krišku hleba. Pri tome sam imala pozitivne efekte u vidu izbacivanja suvišne tečnosti, pa sam posle tri dana bila  lakša 1,5 kg.





URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...