Leto je došlo, bar kalendarski, pa je krajnje vreme da skinemo suvišne kilograme. Sa paradajz dijetom se to može lako učiniti. Istina je da je ona oskudna i teška (bar meni), ali...traje samo tri dana, a gubitak je do 2 kg.
Paradajz je povrće bogato likopenom (karotenoid sa antioksidativnim svojstvima), belančevinama, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, mineralima (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor), mineralnim solima, flavonoidima i drugim korisnim sastojcima koji su važni za zdravlje čitavog organizma, kao i za zdravlje kože. Kao lek, pokazao je najbolje rezultate u regulisanju metabolizma, jačanju imuniteta, izbacivanju suvišne tečnosti iz tela, snižavanju krvnog pritiska (ukoliko se ne posoli), popravljanju krvne slike, regulisanju varenja...
Kao niskokalorijska namirnica (100gr - 24 kalorije) uklapa se u dijetalni jelovnik, a preporučuje se i za jačanje otpornosti organizma.
Sok od paradajza je dobar prirodni lek koji okrepljuje i čisti telo od toksina. Jedna čaša ovog soka ima svega 50 kalorija i ukoliko se popije pre obroka (ili kao užina) smanjuje osećaj gladi.
Dijeta sa paradajzom je jednostavna. Doručak je isti za sva tri dana: kriška integralnog hleba sa malo meda (ili džema) i šolja zelenog čaja bez šećera, dok su za ručak i večeru predviđene čorbe (bez hleba) koje se mogu jesti u neograničenim količinama. Užina je uvek ista - čaša soka od sveže ceđenog paradajza.
I dan - Za čorbu je potrebno: litar kuvanog paradajza, kašika brašna, kašičica šećera, kašičica bosiljka, so, biber i 2 kašike maslinovog ulja (na ulju propržiti kašiku brašna i dodati kuvani paradajz, pa kada se malo prokuva dodati so, biber, šećer i bosiljak, a potom kuvati još 15 minuta).
II dan - Čorba se pravi od 500 gr paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavice crnog luka, 50 gr pirinča, 1 do 1,5 l vode, malo šećera, malo kore od limuna, malo bibera i soli (sitno sečen crni luk prodinstati na ulju, dodati sitno sečen paradajz, dinstati neko vreme, a potom naliti vodom, zatim staviti komadić limunove kore i kuvati 15 minuta, a potom sve zajedno propasirati i dodati pirinač, pa kuvati još 20 minuta i na kraju, čorbu začiniti solju, šećerom i biberom).
III dan - Ova čorba sadrži 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu, kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, 500 ml kuvanog paradajza, 100gr pšenice, malo limunovog soka, so i biber (izdinstati sitno sečen crni luk i narendanu šargarepu, zatim dodati kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, paradajz i pšenicu, naliti vodom i kuvati, pa kada bude gotovo dodati limunov sok, so i biber).
Pošto ja nisam od onih koji mogu striktno da poštuju ovakvu tečnu dijetu, malo sam varala i uzimala i uz ručak i uz večeru - po krišku hleba. Pri tome sam imala pozitivne efekte u vidu izbacivanja suvišne tečnosti, pa sam posle tri dana bila lakša 1,5 kg.
Paradajz je povrće bogato likopenom (karotenoid sa antioksidativnim svojstvima), belančevinama, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, mineralima (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor), mineralnim solima, flavonoidima i drugim korisnim sastojcima koji su važni za zdravlje čitavog organizma, kao i za zdravlje kože. Kao lek, pokazao je najbolje rezultate u regulisanju metabolizma, jačanju imuniteta, izbacivanju suvišne tečnosti iz tela, snižavanju krvnog pritiska (ukoliko se ne posoli), popravljanju krvne slike, regulisanju varenja...
Kao niskokalorijska namirnica (100gr - 24 kalorije) uklapa se u dijetalni jelovnik, a preporučuje se i za jačanje otpornosti organizma.
Sok od paradajza je dobar prirodni lek koji okrepljuje i čisti telo od toksina. Jedna čaša ovog soka ima svega 50 kalorija i ukoliko se popije pre obroka (ili kao užina) smanjuje osećaj gladi.
Dijeta sa paradajzom je jednostavna. Doručak je isti za sva tri dana: kriška integralnog hleba sa malo meda (ili džema) i šolja zelenog čaja bez šećera, dok su za ručak i večeru predviđene čorbe (bez hleba) koje se mogu jesti u neograničenim količinama. Užina je uvek ista - čaša soka od sveže ceđenog paradajza.
I dan - Za čorbu je potrebno: litar kuvanog paradajza, kašika brašna, kašičica šećera, kašičica bosiljka, so, biber i 2 kašike maslinovog ulja (na ulju propržiti kašiku brašna i dodati kuvani paradajz, pa kada se malo prokuva dodati so, biber, šećer i bosiljak, a potom kuvati još 15 minuta).
II dan - Čorba se pravi od 500 gr paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavice crnog luka, 50 gr pirinča, 1 do 1,5 l vode, malo šećera, malo kore od limuna, malo bibera i soli (sitno sečen crni luk prodinstati na ulju, dodati sitno sečen paradajz, dinstati neko vreme, a potom naliti vodom, zatim staviti komadić limunove kore i kuvati 15 minuta, a potom sve zajedno propasirati i dodati pirinač, pa kuvati još 20 minuta i na kraju, čorbu začiniti solju, šećerom i biberom).
III dan - Ova čorba sadrži 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu, kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, 500 ml kuvanog paradajza, 100gr pšenice, malo limunovog soka, so i biber (izdinstati sitno sečen crni luk i narendanu šargarepu, zatim dodati kašiku brašna, kašičicu ljute aleve paprike, paradajz i pšenicu, naliti vodom i kuvati, pa kada bude gotovo dodati limunov sok, so i biber).
Pošto ja nisam od onih koji mogu striktno da poštuju ovakvu tečnu dijetu, malo sam varala i uzimala i uz ručak i uz večeru - po krišku hleba. Pri tome sam imala pozitivne efekte u vidu izbacivanja suvišne tečnosti, pa sam posle tri dana bila lakša 1,5 kg.