недеља, 19. јул 2015.

Etarsko ulje čajnog drveta - prirodni lek za akne

     Čajno drvo je zimzelena biljka koja vodi poreklo iz Australije. Iako nema nikakve veze sa čajem naziv je dobila po mornarima kapetana Kuka koji su je upotrebljavali za spravljanje čaja.
Ova biljka je poznata po antiseptičkim svojstvima i može da se koristi kao kaša od usitnjenog lišća koje se nanosi na ranu ili posekotinu (kao što su to radili Aboridžini) ili kao etarsko ulje koje ima brojne primene (može se uzimati čak i oralno, naravno razblaženo).
     Etarsko ulje čajnog drveta ima antivirusno, antibakterijsko i fungicidno delovanje. Takođe, ono predstavlja bolji antiseptik od alkohola, a uz to ima i prijatan osvežavajući miris sličan eukaliptusu.
     Bakterije koje izazivaju akne, kao što su Proteus vulgaris ili Propionibacterium acne slabe su na delovanje ulja čajnog drveta, kao i gljivice Thermoactinomycetes vulagris. Takođe, u grupu osetljivih spada i virus Herpes simplex.
    Etarsko ulje čajnog drveta je jedno od retkih koje se može nerazblaženo nanositi na kožu, tako da je jedna od metoda lečenja akni i direktno nanošenje. Ono može biti i važan sastojak u losionu koji se spravlja od 100ml alkohola, 25ml glicerina i 25 kapi etarskog ulja (naravno, sada u toku leta, i ulje naneto direktno na kožu, kao i losion imaju primenu samo u okviru večernje nege, dok se za dnevnu ne preporučuju zbog mogućih loših posledica uticaja sunčevih zraka).
    Ja sam ulje koristila direktno kao lek za akne koje mi se povremeno javljaju zbog hormonskih promena i mogu da kažem da je poboljšanje  primetno posle samo nekoliko primena.
    PS. Ulje čajnog drveta je dobro i za smirivanje posledica ujeda insekata, što je veoma važno u toku letnjeg perioda.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...