петак, 10. јул 2015.

DIY maska za čišćenje i izbeljivanje kože

     Na tržištu se stalno pojavljuju neki novi proizvodi koji obećavaju čuda koja, morate priznati, nisu moguća. Zbog toga mnogi od nas smatraju da je upotreba sastojaka koji se mogu naći u svakoj kući ne samo bolja, već i jeftinija i (možda) efikasnija varijanta.
     Ja često imam probleme sa pigmentacijom kože i trudim se da pronađem ne samo odgovarajući preparat, već i neku od DIY varijanti. Jedna od njih, koja mi se posebno dopada je maska sa kozjim mlekom i glinom, a ona ne samo što čisti kožu, već i čini da nesavršenosti nestanu.
     Kozje mleko ima najveću sličnost sa majčinim mlekom, puno je vitamina B1, B2, B6, B12, D, E, K i A, kalijuma, kalcijuma, fosfora, cinka i selena, kao i linolne kiseline.


     Iako bi po originalnom receptu trebalo koristiti belu glinu koja ima izuzetno pozitivan uticaj na bolesnu kožu, ja upotrebljavam zelenu koja vrši detoksikaciju kože (nažalost, samo nju mogu pronaći u Šapcu).

     Maska se pravi od dve kašike gline i dve kašike mleka, a dobijenoj glatkoj smesi se može dodati i nekoliko kapi lavandinog ulja kako bi se koža dodatno smirila. Nanosi se na čisto lice i drži oko 15 minuta, a potom se spere mlakom vodom.
     Da bi rezultati bili vidni (hidrirana, posvetljena, čista koža) maska se mora nanositi dva puta sedmično.
     Ipak, sada - tokom leta, potreban je oprez kada je u pitanju maska sa kozjim mlekom i glinom jer ona čini i da se odbace mrtve ćelije kože. Istina, zbog toga će lice zasijati, ali i postati osetljivije na sunčeve zrake. 
     Posle upotrebe maske nije dozvoljeno sunčanje bar dva dana, a čak i onda samo sa kremama koje imaju visok zaštitni faktor (50+). Ili to, ili...obavljanje svih poslova u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, kao što to ja činim.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...