понедељак, 16. март 2015.

Kako da u najboljoj nameri ne upropastimo kožu?

     Čitajući tekstove u ženskim magazinima dolazimo do novih saznanja o nezi kože. Ipak, i pored dobrih saveta često se ne razmišlja o tome šta u stvari naša koža želi, tako da nije čudno da neke dobre stvari izazovu suprotan efekat. 
     Jedna od najčešćih grešaka je prekomerno čišćenje kože, kao i upotreba agresivnih pilinga što dovodi do toga da koža ostane bez prirodnih lipida i da postane sklonija upalama, a to opet pospešuje pojavu akni, crvenila, kao i ubrzanog starenja kože. Mnogo zdravije je zadržati se na blagim sredstvima za čišćenje i laganoj hidratantnoj kremi.
     Problem može nastati i kada se koristi neadekvatna krema ili se ide na tretman koji ne odgovara koži. Ja sam imala loše iskustvo sa pilingom koji u sebi sadrži voćne kiseline - ne samo da mi je koža bila iritirana, već sam tokom kratkog vremenskog perioda "zaradila" i fleke na licu (i pored korišćenja kreme sa visokim SPF). Tek kada sam otišla kod Dr Slavice Urošević Kulezić ona mi je objasnila da moja tanka i suva koža nije pogodna za takve mazalice.
     Greška može biti i činjenica da ponekad koristimo previše proizvoda za dnevnu rutinu (verovatno u želji da izgledamo lepše). Bolja strategija bi bila odabrati dva ili tri preparata i bazirati se na njihovom korišćenju svakodnevno - kvalitet je veoma važan, ali i dosledna upotreba.
      U slučajevima kada se želi ubrzan oporavak kože (od akni, fleka...) često se koristi previše proizvoda koji imaju istu namenu i tada se dešava da se izazove kontraefekat pa koža postaje osetljivija i sklonija upalama.
     Takođe, upotreba vrele vode može napraviti haos na koži (ne samo lica, već i tela). Topla voda crpi vlagu iz kože i vremenom dovodi do njenog isušivanja.

     Primena krema sa SPF je često pogrešna pa ih mnogi ne koriste tokom oblačnih dana iako i tada postoji opasnost od delovanja štetnih sunčevih zraka. Takođe, ove kreme se ponekad upotrebljavaju u minimalnoj količini tako da ostavljaju prostor za izazivanje problema na koži. Krema sa SPF nanosi se bar 30 minuta pre izlaska iz kuće i njome ne samo da treba da se namaže lice, već i vrat i dekolte - ukoliko se to izbegne suva i osetljiva koža na vratu će vremenom dobiti izražene znake starenja.
     Loše reakcije izaziva i upotreba vitamina E na iritiranu ili oštećenu kožu. Iako je u pitanju antioksidans koji doprinosi poboljšanju stanja kože, njegovo korišćenje treba ograničiti na kožu koja nema izraženih znakova oštećenja.
    I na kraju, da spomenem i važnost nežnog čišćenja kože oko očiju koja je mnogo osetljivija od ostale kože lica. Ponekad je dovoljno, čak i kada se koristi odgovarajuće sredstvo, da se ono nanese nekim "težim" materijalom (manje kvalitetnom pamučnom vatom) i da nastane problem u vidu iritacija.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...