недеља, 29. март 2015.

Botoks za lepotu i....još ponešto

     Botoks (Botulinum toxin A) je produkt bakterija clostridium botulinum - otrov koji proizvode ove bakterije spada među najtoksičnije i svoj paralitički efekat ostvaruje brzom blokadom neuromišićne transmisije. 
     U medicini se primenjuju preparati koji u sebi sadrže određeni procenat botoksa, a danas su za upotrebu odobreni samo Dysport i Botox (Allergan).


     Najpoznatija primena botoksa je u kozmetologiji gde on služi za blokiranje rada određenih mišića - time nestaju bore (na čelu, u uglovima i oko očiju, između obrva...) ili se vrši prevencija nastanka dubokih bora. 
    Ipak, botoks nije svemoćan kada su bore u pitanju jer ne može da utiče na one koje se pojavljuju kao posledice uticaja sunčanja, a takođe nije preporučljiv ni za bore na donjoj polovini lica. 
     Rezultat primene botoksa pokazuje svoje puno dejstvo već desetak dana posle unošenja.Trajanje efekata je od četiri do šest meseci i posle toga se tretman može ponoviti. 
    A da li je botoks bezbedan i mogu li njegovom primenom nastati određene neprijatnosti, pitala sam Dr Slavicu Urošević Kulezić, a ona mi je rekla da je moguće da dođe do alergijskih reakcija, asimetrije lica, nepravilnog osmeha, gubitka sposobnosti zatvaranja očnog kapka...ali da do sada nije imala takve slučajeve u svojoj praksi jer prilikom tretmana koristi samo proverene i odobrene preparate.
    Osim za ulepšavanje, botoks se može koristiti i kao sredstvo za kontrolu prekomernog znojenja (što je zanimljivo zbog predstojećih toplih dana), a efekti traju oko sedam meseci. 
    Zatim, botoks se može upotrebiti u neurologiji za lečenje poremećaja kontrole pokreta, kao i bleferospazma (nekontrolisano grčenje mišića oko očiju) i hemifacijalnog spazma (nekontrolisano grčenje mišića lica). 
    Takođe, upotreba je moguća i prilikom lečenja i prevencije hroničnih glavobolja (uključujući i migrenu) mada su rezultati na ovom polju diskutabilni (kreću se od nezadovoljavajućih do veoma uspešnih). 
    I na kraju da spomenem i upotrebu botoksa u tretiranju hroničnog bola. Kada se ubrizga u određene mišiće, on ih opušta pri tome blokirajući osećaj bola (ovo je posebno značajno kod tretiranja bolova u vratnom delu).

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...