Sutra, 20.marta 2015. u 10h 36 min počinje Mesečeva mena - Mlad Mesec. To predstavlja priliku da svi oni koji upražnjavaju Mesečevu dijetu iskoriste još jedan dan kako bi korigovali svoju težinu ili bar sprečili da se suvišni kilogrami još više gomilaju. Naime, tokom svake Mesečeve mene dolazi do povećanja aktivnosti enzima koji kontrolišu taloženje masti pa se često dešava da bez obzira što nismo konzumirali neku kaloričnu hranu - dobijemo na težini.
Pravila propisuju da se tokom 24h od početka mene ne uzima nikakva hrana, kao i da se koristi povećana količina vode (preko 2 litra). Ja nisam toliko rigorozna u poštovanju toga pa znam da tokom trajanja mene "zgrešim" sa laganom čorbom od povrća. Takođe, trudim se da koristim što više tečnosti i to ne samo vode, već i čajeva.
Jedan od najdelotvornijih čajeva je onaj od maslačka koji je dobar ne samo za topljenje masnih naslaga i izbacivanje viška tečnosti iz tela, već i za celokupno čišćenje organizma.
Maslačak sadrži enzime, tanine, eterično ulje i masne kiseline. Sveži listovi su puni vitamina A, B i C, gvožđa, minerala i šećera - deluju diuretički i pojačavaju lučenje probavnih sokova koji razgrađuju masti, dok koren maslačka poboljšava metabolizam masti.
Čaj od listova se priprema tako što se dve kašičice suvih listova popare šoljom ključale vode i ostave da stoje 20 minuta, a zatim se procede, a kada je u pitanju koren - dve kašičice suvog, isitnjenog korena stave se u hladnu vodu (3 dl), zagreju do ključanja (koje treba da traje dva minuta), a zatim se sve ostavi da odstoji desetak minuta. I jedan i drugi čaj se mogu konzumirati dva puta dnevno (ujutro i uveče), a svako uzimanje većih doza može da izazove smetnje u radu srca.
Pravila propisuju da se tokom 24h od početka mene ne uzima nikakva hrana, kao i da se koristi povećana količina vode (preko 2 litra). Ja nisam toliko rigorozna u poštovanju toga pa znam da tokom trajanja mene "zgrešim" sa laganom čorbom od povrća. Takođe, trudim se da koristim što više tečnosti i to ne samo vode, već i čajeva.
Jedan od najdelotvornijih čajeva je onaj od maslačka koji je dobar ne samo za topljenje masnih naslaga i izbacivanje viška tečnosti iz tela, već i za celokupno čišćenje organizma.
Maslačak sadrži enzime, tanine, eterično ulje i masne kiseline. Sveži listovi su puni vitamina A, B i C, gvožđa, minerala i šećera - deluju diuretički i pojačavaju lučenje probavnih sokova koji razgrađuju masti, dok koren maslačka poboljšava metabolizam masti.
Čaj od listova se priprema tako što se dve kašičice suvih listova popare šoljom ključale vode i ostave da stoje 20 minuta, a zatim se procede, a kada je u pitanju koren - dve kašičice suvog, isitnjenog korena stave se u hladnu vodu (3 dl), zagreju do ključanja (koje treba da traje dva minuta), a zatim se sve ostavi da odstoji desetak minuta. I jedan i drugi čaj se mogu konzumirati dva puta dnevno (ujutro i uveče), a svako uzimanje većih doza može da izazove smetnje u radu srca.