понедељак, 9. март 2015.

Domaći lekovi za akne

     Iako mnogi misle da se akne pojavljuju samo kod mladih osoba i u pubertetu, to nažalost nije tačno jer i one u zrelim godinama (kao što sam i ja) zbog hormonskih promena, nepravilne ishrane ili stresa može da zadesi najezda akni na licu. To je razlog što se i sada često obraćam za pomoć hemijskim sredstvima koja pomažu u eliminaciji akni, ali isto tako pokušavam i da starim domaćim receptima poboljšam izgled svoje kože. 

     Maska od svežeg, izrendanog krastavca (vitamini B i C, kalijum i cink) čisti kožu i umiruje upale na njoj.
     Jabukovo sirće (aminokiseline, vitamini, enzimi, minerali) se može koristiti kao losion zbog svojih antiseptičkih svojstava (jedna kašika sirćeta razblažena sa dve kašike vode).

     Ulje od origana je poznato kao najjači biljni antiseptik i dovoljno ga je naneti na aknu tokom večernje nege pa da se ona do jutra vidno isuši.

     Čaj od bosiljka koji u sebi ima dosta etarskih ulja i tanina (dve do tri kašike bosiljka na šolju vode) može da zameni tonik za lice.


     Beli luk je jak antiseptik koji može da učini čuda na nečistoj koži. Ipak, akne treba tretirati sokom belog luka samo na kratko (najviše pet minuta), a potom oprati lice.
     Korisna je i maska od jedne izrendane jabuke, dve kašičice zelenog čaja, dve kašike smeđeg šećera i jedne kašike maslinovog ulja. Masku treba držati na licu oko petnaest minuta, a potom je uz blagu masažu oprati sa vodom.


     I na kraju da spomenem i neven koji je takođe važan zbog svojih antiseptičkih svojstava. Čaj od ove biljke može da posluži kao tonik kojim će se lice tretirati tokom jutarnje, kao i večernje nege, ali isto tako može i da se kupi tonik od nevena (ima ga u nekim apotekama) i da se koristi kao preventiva.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...