четвртак, 14. мај 2015.

Projekat Eucerina "Pregled za sve"

     
     Juče sam imala priliku da prisustvujem promociji novih Eucerin proizvoda - ima ih zaista mnogo i o njima ću pisati tokom sledećih dana, a danas ću se osvrnuti na projekat koji sprovode Eucerin Srbija i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
     Cilj projekta "Pregled za sve" je jačanje svesti o prevenciji raka kože kroz primenu mera zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka na ljudsku kožu, o neophodnosti samopregleda kože, kao i redovnih dermatoloških pregleda. Projekat podrazumeva edukaciju i šire, kao i stručne javnosti, uz nabavku dermoskopa za veliki broj dermatoloških ordinacija. 
     Planirano je da se u okviru projekta zadovolji 90 odsto potreba za velikim dermoskopima u ustanovama tercijarne dermatološke zaštite, kao i do 70 odsto potreba za malim dermoskopima u opštoj dermatološkoj praksi. 
     Inače, dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava vizuelizaciju morfoloških karakteristika koje nisu vidljive golim okom i njom se omogućava rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože. 
     Mnogi koji budu čitali ovaj post će pomisliti - meni to ne može da se desi, ali... da li je to zaista tako? Činjenica je da rak kože najčešće napada osobe starije od 50 godina, kao i one koje se produženo ili intenzivno izlažu suncu. Ipak, melanom pogađa i mlađe osobe, a najvećem riziku su izloženi oni sa svetlom kožom ili oni koji imaju više od 50 mladeža. Takođe, rizik je prisutan i kod osoba koje su imale opekotine od sunca u detinjstvu, kao i kod onih koje provode dosta vremena na suncu ili koriste solarijum, uključujući i osobe čiji je bliži srodnik imao rak kože. 
     Da bi se sprečili neželjeni efekti sunčevih zraka potrebna je prevencija koja se sastoji od izbegavanja sunca kada je ono najjače (između 10 i 16 časova), povećanih mera zaštite (redovnim korišćenjem zaštitnih krema sa visokim faktorom zaštite, kao i njihovim nanošenjem na svaka 2 sata) i redovnih dermatoloških pregleda, ali i izbegavanja korišćenja solarijuma. Uostalom, vitamin D se može nadoknaditi pravilnom ishranom, suplementima i redovnim boravkom napolju tokom cele godine u bezbednom delu dana, a ne sunčanjem.
     Šta na kraju da kažem sem to da lično smatram da je prevencija bolja od kasnijeg rešavanja problema i da nije nimalo važno hoće li neko reći da imam aristokratski (ili možda, vampirski) ten ako je moja koža zdrava.

     

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...