недеља, 26. октобар 2014.

Tinkture koprive i belog luka u nezi kose

     Tinktura je alkoholno-vodeni rastvor lekovite biljke - u stvari, u pitanju su usitnjene biljke koje se rastvaraju u alkoholu. Nihovo blagotvorno dejstvo je poznato od davnina, a sam postupak spravljanja nije komplikovan. Ipak, pošto ja pripadam ljudima kojima je teško da svoje vreme posvete takvim stvarima, obično se odlučujem  za kupovinu. 
    Trenutno su mi aktuelne dve tinkture (beli luk i kopriva) koje koristim kako bih poboljšala kvalitet kose.
     Tinktura od belog luka (Vivita-zdrava hrana, Golden Oil, 50ml, 125 dinara) je posebno lekovita jer je poznato da beli luk ima antibiotska i antiseptička svojstva. Ova tinktura sprečava opadanje kose, jača koren vlasi i deluje protiv peruti. Svakodnevno se utrljava u koren kose i to najmanje sedam dana, a potom jednom sedmično, nekoliko sati pre pranja kose. Jedina mana je činjenica da tinktura ima malo jači miris, što može da bude neprijatno.

     Tinktura od koprive (Vivita-zdrava hrana, Golden Oil, 50ml, 125 dinara) sadrži vitamine (A, C i K), minerale, flavonoide, karotenoide, tanin i organske kiseline i povoljno utiče na jačanje kose, kao i na uklanjanje peruti. Koristi se tako što se svakodnevno utrljava u koren kose.  
    Moram da spomenem i podatak da tinktura od koprive ima i diuretski efekat pa se može upotrebljavati kao diuretik tokom dijete (tri puta dnevno po 20 kapi sa malo vode).
    Za one koji imaju vremena, a i vole da sami spravljaju tinkture, evo i recepta: 10gr sveže ubrane koprive usitniti i staviti u tamnu flašu sa 100gr alkohola (70%). Dobro zatvorenu flašu držati na toplom mestu mesec dana, a potom tečnost procediti i koristiti.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...