недеља, 1. фебруар 2015.

Ulje od semena konoplje u službi lepote

     Ovih dana često slušamo o povoljnim uticajima ulja na kožu - pojavilo se mnoštvo suvih ulja u čiju se blagotvornost tek treba da uverimo, a dok se to ne dogodi možemo se za pomoć obraćati i uljima koja se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
     Jedno od njih je i ulje od semena konoplje koje u sastavu ima idealan odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kao i  korisnu GLA masnu kiselinu koja se nalazi i u majčinom mleku. Zatim su tu i osam esencijalnih masnih kiselina, vitamini B kompleksa, vitamin E, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink, bakar, mangan i hlorofil.
     Konopljino, kao i sva hladno ceđena ulja, blagotvorno deluje na kožu - ima hidrirajuće dejstvo, štiti kožu od spoljnih faktora koji uzrokuju starenje i doprinosi njenoj mekoći i elastičnosti. Ja ga inače upotrebljavam za masažu i to tako što nekoliko kapi nanesem na vlažnu kožu i lagano je masiram desetak minuta, a potom višak ulja odstranim papirnom maramicom. Pošto to upražnjavam u okviru večernje nege dva do tri puta sedmično, posle masaže ne stavljam nikakvu kremu.
     Ulje ima upotrebu i u nezi kose, a koristi se tako što se utrlja u kosu najmanje sat vremena pre pranja, da bi se potom kosa oprala na uobičajen način.
     Ako se uzme u obzir da je ulje od semena konoplje jeftinije od suvih ulja poznatih brendova (250 ml, 550 dinara) onda se može reći da predstavlja pravu stvar za probu delotvornosti ulja na kožu.
     PS. Zbog svog sastava ulje pozitivno deluje i ublažava neprijatne simptome psorijaze, ekcema i akni.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...