недеља, 22. фебруар 2015.

Da li je ulepšavanje bezbedno?

     U obilju priča o novim estetskim procedurama koje mogu pomoći da izgledamo lepše meni je zapao za oko tekst sa Facebook stranice AntiAging 3D centra iz Šapca pa vam ga prenosim u celosti.

    "U online studiji, objavljenoj 18. februara u Patogeni i Bolesti, istraživaci na Univerzitetu u Kopenhagenu, koristili su miševe kako bi otkrili zbog čega se i kako stvaraju potkožne izrasline na mestima gde je izvršeno ubrizgavanje filera.
     Podaci ukazuju na to da bakterija dolazi iz kože i da je ove bakterije nemoguće u potpunosti izbeći – čak i uz dobru higijenu. Neophodno je postaviti najviše standarde higijene, kako bi se predupredile neželjene posledice. 
     Upotreba šminke pre ubrizgavanja filera je veoma rizična u pogledu izazivanja infekcije, pošto bakterije tu imaju veoma zahvalno stanište.Da bi zaustavili takve infekcije, autori ove studije preporučuju strogu aseptičnu tehniku ubrizgavanja, pravilnu dezinfekciju kože i primenu odgovarajućih profilaktičkih antibiotika. 
     Ne samo da ovaj rad skreće pažnju na potrebu da se ove intervencije obavljaju u zdravstvenim ustanovama već i da je potrebno da filere i druge preparate kao botulinum toksin, mezoniti, PRP i dr. aplikuju lekari koji će znati da prepoznaju prirodu komplikacije i znati da je pravilno leče. Ne retko se dešava da se komplikacija koja je bakterijske prirode leči kao alergijska, na način koji dovodi do pogoršanja infekcije."

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...