петак, 27. фебруар 2015.

Planeta Organica Secrets of Arctica - šampon i balzam na bazi organskog ulja koštice artičkog pasjeg trna

     Planeta Organica je ruski brend koji promoviše proizvode za negu na bazi organskih supstanci. On ima dobavljače sirovina iz dvadeset zemalja a u pitanju su farme sa organskom proizvodnjom, firme opredeljene za proizvodnju hladno ceđenih ulja, kao i direktni dobavljači prirodnih sastojaka. 
     Proizvodi Planeta Organica se od skoro mogu kupiti i u Srbiji. Iako je prisutno više linija organskih proizvoda meni su se najviše dopali šampon (280ml, 480 dinara) i balzam (280ml, 480 dinara) na bazi ulja od koštica artičkog pasjeg trna za slabu i oštećenu kosu.
     Osnovni sastojak šampona i balzama je ulje od koštica artičkog pasjeg trna koje je jedinstveno zbog prisustva Omega 3, Omega 6, Omega 7 (30-35%) i Omega 9 masnih kiselina. Takođe, ovo ulje u svom sadržaju ima i provitamin A i vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i K1, kao i veliki procenat folne kiseline, karotenoide (α-karoten,β-karoten, likopen i zeaxantin) koji su poznati antioksidansi važni za jačanje imuniteta, uljane enzime superoksidne dismutaze (SOD) na čijem se delovanju temelji odbrana od oksidativnog stresa, kao i dvadeset mineralnih elemenata uključujući gvožđe, bakar, mangan, selen... a za negu kose su posebno važni rutin i kvarcetin koji povećavaju proizvodnju proteina potrebnih za obnavljanje oštećene kose. 
 
   Osim ulja koštica artičkog pasjeg trna od značajnijih sastojaka šampona i balzama se moraju spomenuti tinktura vresa (protivupalno delovanje), ulje jojobe (delotvorno kod tretiranja suvog vlasišta), ekstrakt kamilice (umirujuće dejstvo), vitamin E (antioksidans koji sprečava dejstvo slobodnih radikala), mikro-kapsule vitamina B6 (sprečavanje opadanja kose), maslinovo ulje (neguje kosu i štiti je od UVA zraka) i Phenylalanine (kompleks aminokiselina koje hrane kožu glave i poboljšavaju strukturu vlasi).
     Šampon ima laganu teksturu narandžaste boje i malo čudan (bar meni) kiselkast miris, a prilikom upotrebe je dovoljna mala količina kako bi se kosa dobro oprala. Ono što mi se nije dopalo je to što mi je kosa nakon pranja bila nekako kruta pa je upotreba balzama bila neophodna. 
    Balzam ima gustu teksturu. Kao i šampon i on čudno miriše. Iako u uputstvu piše da je dovoljno naneti ga na mokru kosu i držati od jedan do tri minuta ja sam delovanje produžila na desetak minuta i mogu da kažem da sam bila zadovoljna efektima, pre svega gustinom i sjajem kose. 
    Takođe, moram da spomenem da posle upotrebe šampona i balzama nisam imala nikakve neprijatne propratne efekte (svrab), kao što je slučaj kada upotrebljavam neke preparate za kosu.                     
 

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...