понедељак, 18. август 2014.

Glicerin u kozmetici

 Glicerin(glicerol) je vrsta alkohola koji se nalazi u sastavu masti i ulja. On je gusta, viskozna i potpuno prozirna tečnost, slatkog i pomalo oporog ukusa, bez ikakvog mirisa.   
     Prisutan je u raznim kozmetičkim proizvodima iz mnogo razloga – daje koži vlažnost i mekoću, nema štetno dejstvo i prilično je jeftin. 
   Dodaje se u tonike, emulzije, gelove za tuširanje, šampone, maske i pilinge. 
    Dobija se iz biljnih ulja (saponifikacijom biljnih ulja), životinjskih masnoća (retko) i hemijskom sintezom iz naftinih derivata
     Osim što se nalazi u raznim kozmetičkim preparatima, može se koristiti i u kućnoj kozmetici. 
    Prirodni je omekšivač kose i dobar je u svojstvu regeneratora, posebno kod neposlušne kovrdžave kose. Sprej za hidrataciju kose se pravi tako što se pomešaju jednake količine glicerina i vode i doda im se nekoliko kapi eteričnog ulja (po izboru), a zatim se smesa dobro promućka i koristi posle pranja kose. Takođe, za omekšavanje kose može se prilikom svakog pranja dodati nekoliko kapi glicerina u šampon, regenerator ili masku, što će pomoći da kosa bude hidrirana. 
   Što se tiče kože lica, mora se spomenuti maska koja doprinosi hidrataciji i pomaže ćelijama da se regenerišu. Ona se pravi tako što se pomešaju jednake količine glicerina i meda, doda se duplo više mleka, kao i zobene pahuljice, kako bi se dobila gusta tekstura. Maska se drži na licu oko 20 minuta, a potom se spere mlakom vodom. 
    Za negu ruku (posebno u toku zime) je lekovita kupka koja se pravi tako što se nekoliko kapi glicerina sipa u toplu vodu – ruke se drže u njoj par minuta, a potom se namažu uobičajenom kremom. 
   Što se tiče grube kože stopala, za njih je najbolja mešavina glicerina i jojobinog ulja koja se namaže posle pranja nogu (naravno, pamučne čarape su obavezna zaštita od masnih tragova na posteljini). 
     Da neko ne bi pomislio da je korisno upotrebljavati čist glicerin, moram spomenuti činjenicu da bi to moglo samo da izazove plikove na koži, kao i ulepljenu kosu.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...