петак, 29. август 2014.

Hronodijeta

    Jedno vreme je bila popularna hronodijeta po nutricionisti Dr Alainu Delabosu, po kome hranu treba jesti u zavisnosti od doba dana, jer naše telo luči različite hormone i enzime u toku dana (na primer – proteini i ugljeni hidrati se moraju razdvojiti prilikom ručka i večere jer enzimi koji su potrebni za razlaganje jedne vrste namirnica sprečavaju druge enzime da odrade svoj posao).
      Po ovoj dijeti doručak je najvažniji obrok i on treba da bude bogat svim vrstama namirnica (enzimska aktivnost to dozvoljava). Mogu se koristiti ugljeni hidrati (hleb i razne cerealije), masti životinjskog porekla – maslac, sir i kajmak, kao i jaja, šunka, pečenica, pileće i ćureće grudi. 
     Ručak mora biti između 13 i 15h i tada se mogu konzumirati belančevine životinjskog ili biljnog porekla (meso i povrće koje je izvor vlakana). Loše kombinacije su: šnicla sa krompirom, meso i hleb i testenine i meso (izazivaju poremećaj kiselo-bazne sredine organizma) – meso treba jesti samo u kombinaciji sa povrćem. 
     Večera mora biti najmanje dva sata pre spavanja. Ista je kao i ručak i treba da sadrži lake proteine i biljna vlakna, kao i minerale i vitamine. Zabranjeni su ugljeni hidrati i žitarice jer su teži za varenje. Između svakog obroka treba da prođe od 3 do 4 sata.
     Takođe, moraju se poštovati još neka pravila. Zabranjena su gazirana pića i grickalice, margarin, biljni sirevi, biljna pavlaka, biljni šlag i pekarska peciva, kao i voće ujutro i uveče (ono je dozvoljeno jedino posle ručka), dok se hleb, testenine, krompir i grašak mogu uzimati samo do 15h. Slatkiši su dozvoljeni od 16h do 18h. Kombinacija proteina i ugljenih hidrata je moguća samo za doručak (za ručak i večeru je to zabranjeno). Kravlje mleko se teško vari i ne preporučuje se, ali su zato kiselo mleko i sirevi dozvoljeni. 
     Najveća pogodnost dijete je to što nema ograničenja u količini unosa hrane koja se uzima u određeno doba dana. Ipak, tokom desetak dana kada sam upražnjavala dijetu, ja sam skinula samo 1,5kg, a da li je (možda, prekomerna) količina hrane  bila u pitanju ili se radi o mom usporenom metabolizmu – ne znam. Kod mlađih osoba je ova dijeta sigurno efikasnija.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...