недеља, 4. октобар 2015.

Šta treba da radite kako bi oporavili kosu posle leta

     Dugo toplo leto je za nama, a posledice.... najčešće se ogledaju u oštećenoj kosi, posebno onoj koja već trpi zbog loših preparata, kao i boja za kosu. Zbog toga je sada najbolje vreme da se nešto uradi kako bi se kvalitet kose popravio. Jedan od načina je i upotreba ulja. Naravno, to ne moraju biti ulja nekog poznatog brenda (mada ni to nije loša opcija) - dobra su i ona koja možemo kupiti u prodavnici zdrave hrane.
     Za različite tipove kose potrebna su i različita ulja. Takođe, nekima odgovara da ulje na kosu nanose pre pranja, nekima posle pranja kose, dok neki ulje stavljaju samo na vrhove vlasi.
     Jedno od najkorišćenijih ulja je maslinovo koje sa svojim bogatim sadržajem punim vitamina A i E ima protivupalno dejstvo, a pri tome omekšava kosu, čini je zdravom i štiti je od UVA sunčevih zraka iako nema SPF.

     
     Čičkovo ulje bogato inulinom i tanionom ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo i koristi se kao tretman korena kose kod svih koji imaju problema sa seborejom.


     Orahovo ulje hrani koren kose i idealno je za tretman tamnijih vlasi kojima daje prirodni sjaj.
      Ricinusovo ulje sa sadržajem u kome su prisutni gliceridi, kao i stearična, linoleična i dehidroksisterična kiselina koristi se za negu suve i oštećene kose, najčešće kao pakovanje pre uobičajenog pranja šamponom.
     Postoji mnogo kombinacija u zavisnosti od toga kakav tip kose imate, ali dovoljno je da ulje (ili mešavinu od kojih je najpoznatija ona sa ricinusovim i maslinovim uljem) nanesete na kosu i pustite da odstoji na njoj od 15 do 30 minuta (neko smatra da nije dovoljno ni sat vremena). Za intenzivnije dejstvo potrebno je kosu sa nanetim uljem pokriti plastičnom folijom kako bi ono bolje delovalo. Posle toga sledi uobičajeno pranje kose šamponom.
     A ako ste stalno u žurbi i imate mnogo obaveza (kao ja) onda možete u regenerator koji koristite dodati kašiku ulja i pustiti da deluje duže nego obično (oko 15 minuta). Rezultati nisu odmah vidljivi kao kada se ulje nanosi direktno na kosu, ali su posle dužeg ponavljanja tretmana sa obogaćenim regeneratorom primetni.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...