среда, 23. март 2016.

Da li se akne mogu sprečiti?

Mnogi od nas imaju ružna sećanja na pubertet - ne samo zbog nekih loših iskustava u školi ili prvih "nesrećnih" ljubavi, već i zbog akni.
Hormoni koji počinju da divljaju tokom odrastanja na kratko se smiruju u jednom periodu da bi potom (u našim srednjim godinama) ponovo počeli da se aktiviraju. Oni predstavljaju glavni okidač za nesavršenosti na koži (posebno akne) pa zbog toga više nema određenog životnog doba u kome bi lice izgledalo u potpunosti čisto, bez neprijatnih promena.
Akne u izvesnim (srednjim) godinama postaju sve češća pojava, a da bi se one sprečile potrebno je povesti više računa o:
-korišćenju mleka (proteini iz njega lako mogu da pogoršaju zapaljenske procese na koži),
-probioticima koji normalizuju crevnu floru (neravnoteža koja se javlja u stomaku odražava se i na kvalitet kože),
-upotrebi šećera koji, kako stručnjaci tvrde, utiče na pojačano mašćenje kože,
-stresovima (naime, kad god se aktivira kortizol/hormon koji je odgovoran za stres, to se na licu odmah vidi - na primer, akna koja se obavezno javlja pre nekog važnog razgovora)  i
-dnevnoj rutini u kojoj bi, ukoliko već postoji sklonost aknama, trebalo da se nađu i proizvodi na bazi salicilne kiseline koji blagotvorno utiču na kvalitet kože.
A u slučaju da se akne i pored svega toga pojave, treba pristupiti njihovom lečenju ne samo kod kozmetičara, već i kod dermatologa. 
Pošto se i ja nalazim u "rizičnoj" grupi i trpim zbog ludovanja hormona, kada se nađem u situaciji u kojoj se i pored preventive jave akne, pribegavam metodi koja ih u kratkom vremenskom roku eliminiše. 
Iako zbog suve kože retko kada koristim masku od zelene gline koja ne samo da čisti, već i prilično suši kožu, ja mešavinu od malo gline i vrele vode nanosim isključivo na problematični deo (to je obično brada), posle 10 minuta je sperem mlakom vodom, a na akne stavim par kapi tinkture od belog luka.  Efekti se vide već posle par dana (i nekoliko upotreba maske) kada koža ponovo postane čista.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...