петак, 7. август 2015.

Šta treba da jedete da bi imali lepu i zdravu kosu?

    Iako se stalno trudimo da raznim šamponima i maskama "sredimo" oštećenu kosu, to nam često ne uspeva, ne zato što smo upotrebili nekvalitetne proizvode, već i zbog činjenice da kosu moramo da negujemo i iznutra. Zbog toga bi trebalo da se zapitamo šta nam je to potrebno da bi se naša kosa zaista popravila.
     Problem sa kosom može da izazove nedostatak biotina bez koga ona počinje da opada i da pokazuje znake oštećenosti. Biotin je odgovoran za rast zdrave kose, a može se naći u jajima, karfiolu, krastavcu, orasima...

     Gubitak kose je povezan i sa deficitom gvožđa koje je važno za njen rast. Njegov najbolji izvor je spanać.

    Nedostatak proteina u ishrani usporava rast kose i čini je slabom i lomljivom. Dobri izvori su meso, kao i tofu, sočivo i soja.

    Vitamin C pomaže stvaranje kolagena koji ima važnu ulogu za zdravlje folikula vlasi. Ima ga u pomorandži, paprikama i paradajzu.
    Vitamin A je od ključnog značaja za rast kose i zdravo vlasište. Njegov nedostatak može isušiti kosu, a da se to ne bi dogodilo preporučuje se konzumiranje šargarepe i kelja.

    Cink pomaže bržem rastu kose, a može se naći u morskim plodovima, boraniji i grašku.



     U slučaju da vam se kombinacija navedenih namirnica ne dopada, možete se okrenuti suplementima.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...