субота, 9. јул 2016.

DIY maska od kurkume za detoksikaciju i smirivanje upalnih procesa na koži

Kurkuma je začin koji hrani daje prijatan ukus, ali je uz to i sredstvo koje pomaže u ublažavanju određenih tegoba. U svom sastavu ima vitamine B grupe, C, E i K, kao i minerale: gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Ipak, najvažniji deo njenog sadržaja čini narandžasti pigment kurkumin koji ima snažno protivupalno dejstvo.
U narodnoj medicini koristi se u terapiji bolesti pluća i organa za varenje.
Kada je koža u pitanju moraju se istaći antibakterijska i antiseptička svojstva kurkume i njen uticaj na lečenje psorijaze i svih upalnih procesa na koži, kao i na ubrzavanje zaceljivanja rana i obnavljanje oštećene kože.
Maska koja ne samo da detoksikuje kožu, već i smiruje upalne procese na njoj spravlja se od 1 kašike kurkume, 1 kašike zelene gline i malo jogurta. Sastojci se mešaju dok se ne dobije glatka masa koja se nanosi na čisto lice, na njemu ostaje oko 15 minuta, a zatim se spira mlakom vodom. Ukoliko se upotrebljava kao deo večernjeg tretmana posle nje na kožu se ne nanosi nikakva krema, dok je u slučaju dnevne nege krema neophodna.
Poželjno je korišćenje maske bar dva puta sedmično u slučaju zapaljenskih procesa na koži, ali ako se radi samo o detoksikaciji masku je dovoljno upotrebljavati dva do tri puta mesečno. 

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...