петак, 10. јун 2016.

Upotreba ulja za kosu - neophodnost i u letnjem periodu

Iako mnogi misle kako je intenzivna upotreba ulja za kosu važna samo u hladnijem periodu godine, grdno se varaju jer iako su sada prisutne visoke temperature, prisutno je i jako sunce, a ako pri tome uzmemo u obzir i uticaj morske vode i soli....onda dodatna nega kose postaje neophodna.
Bez obzira na brendirane regeneratore i maske za kosu često se pokaže da je upotreba ulja mnogo bolja varijanta jer su ona prirodni lekovi koji pomažu da kosa vrati sjaj, mekoću i zdravlje.
A kakva ulja odgovaraju određenim problemima kose?
Za kosu koja je krta i veoma oštećena najbolje je ulje makadamije (bogato vitaminima A i E) koje u svom sadržaju ima i palmitoleinsku kiselinu koja obnavlja oštećene vlasi.
Za intenzivnu negu oštećene tanke kose najbolje je bademovo ulje (sa vitaminima A, E, B i D, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama) koje hrani kosu, a pri tome je ne čini teškom.
Za popravku ispucalih vrhova kose najbolje je kokosovo ulje (vitamini E i A i laurinska kiselina sa antibakterijskim i antivirusnim dejstvom) koje hrani i regeneriše kosu, obnavljajući je iznutra.
Za retku kosu idealno je ricinusovo ulje (bogato esencijalnim masnim kiselinama) jer doprinosi njenoj punoći, sjaju i gustini - na kosi stvara zaštitni film koji je čuva od isušivanja a najbolje efekte daje kada se nanese sat vremena pre šamponiranja.
Za zaštitu kose od štetnih sunčevih zraka najbolje je arganovo ulje (bogato vitaminom E, skvalenom i ferulinskom kiselinom) koje takođe smanjuje opadanje kose i štiti je od lomljenja.
I na kraju, favorit - maslinovo ulje (puno vitamina E i esencijalnih masnih kiselina) koje ne samo da neguje kosu već potstiče i njen rast. Uz to, ono ima i antibakterijsko delovanje i često se koristi u kombinaciji sa uljem čajnog drveta za lečenje infekcija na koži glave.
Ulja se mogu upotrebljavati pre pranja kose (bar pola sata ranije), ali i posle - umesto regeneratora (za to je najbolje ulje makadamije koje sadrži prirodne silikone i prosto kroti neposlušnu kosu).

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...