среда, 19. март 2014.

Maslinovo ulje za....sve

Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima široku upotrebu u kulinarstvu, kozmetologiji i medicini. Ovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline: do 75% oleina, do 12% linoleina, zatim vitamine A i E, kao i palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil.

U kozmetologiji ima široku upotrebu. Navešćemo nekoliko primera:

Za negu stopala: Utrljajte ekstra devičansko maslinovo ulje u suva i ispucala stopala pre spavanja i navucite pamučne čarape. Pomoću ovog tretmana  preko noći ćete omekšati kožu na stopalima.

Za negu noktiju: Ako radite kućni manikir, potopite nokte u maslinovo ulje na par minuta, kako bi oni bili čvrsti i zdravi. A ukoliko su vam nokti žuti, u maslinovo ulje dodajte sveži sok od limuna i istrljajte ih dobijenom smesom.

Za negu ruku: Izmešajte jednake količine kolonjske vode, glicerina i maslinovog ulja i nanesite na ruke. Zatim navucite pamučne rukavice i tako prenoćite.

Za piling lica: Pola decilitra hladno ceđenog maslinovog ulja pomešati sa 20 grama izmrvljene nane i dobijenom smesom masirati kožu lica (najbolje je to činiti uveče).

Za negu i rast obrva: Mažite maslinovim uljem obrve svakodnevno i one ne  samo da će brže rasti, već će i postati gušće. Naravno, ovo se preporučuje samo uveče.

Za negu kose: Nanesite maslinovo ulje na opranu kosu, a zatim omotajte glavu toplim peškirom. Posle dvadesetak minuta isperite kosu koja će, kad se osuši, biti sjajna i glatka. Takođe, možete zagrejati dve kašike ulja i lagano ga utrljati u opranu kosu (ako je vaša kosa suva ili oštećena, ulju možete dodati dve kašičice meda). Potom preko kose stavite plastičnu foliju, a preko nje zagrejan peškir. Ulje treba ostaviti na kosi sat vremena, a potom ga isprati.

Za negu usana: Dobar piling za usne može biti pasta od žutog šećera i maslinovog ulja. Nanesite pastu na četkicu za zube i nekoliko puta nežno pređite preko usana.



URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...