субота, 15. април 2017.

Jogurt kao sastojak DIY maski za izbeljivanje i omekšavanje kože

Jogurt je mlečni proizvod bogat karotinom, vitaminima D, B1, B2 i B12, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i fosforom. Osim za ishranu on se upotrebljava i u kozmetičke svrhe, pre svega zahvaljujući prisustvu mlečne kiseline (AHA kiseline) koja deluje kao nežni hemijski piling, ima hidrirajuća i posvetljujuća, kao i antibakterijska svojstva, a takođe utiče i na produkciju kolagena u koži.
Najjednostavnija upotreba jogurta je vezana za temeljno čišćenje kože - naime, dovoljno je samo naneti ga na čistu kožu i ostaviti da deluje od 15 minuta do pola sata (za to vreme jogurt će očistiti pore od viška sebuma i umiriti lokalne upale kože). Ovo je posebno delotvorno kod masne, mešovite, kao i kože sa aknama.
Kao sastojak jogurt se najčešće kombinuje sa medom koji takođe sadrži kiseline (jabučnu, vinsku, limunsku, oksalnu i mlečnu) i to u razmeri 1:1 (1 kašika jogurta + 1 kašika meda), kao i sa kukuruznim grizom (1 kašika jogurta + 1 kašika griza se pomešaju i nanesu na čisto lice na kome stoje oko 15 minuta da bi se potom laganom masažom osim hemijskog izvršio i mehanički piling).
Takođe, jogurt se koristi za izbeljivanje kože u društvu sa jagodama (1 kašika jogurta + 1 kašika propasiranih jagoda), kivijem (1 kašika jogurta + 1 dobro izgnječen kivi) i jabukama (1 kašika jogurta + pola propasirane jabuke).
U suštini, jogurt se može kombinovati sa svim vrstama voća i povrća a bez obzira šta odaberete vaša koža će nakon upotrebe ovakvih DIY maski biti osvežena i mekša, dok će ten biti ujednačen.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...