субота, 15. април 2017.

Jogurt kao sastojak DIY maski za izbeljivanje i omekšavanje kože

Jogurt je mlečni proizvod bogat karotinom, vitaminima D, B1, B2 i B12, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i fosforom. Osim za ishranu on se upotrebljava i u kozmetičke svrhe, pre svega zahvaljujući prisustvu mlečne kiseline (AHA kiseline) koja deluje kao nežni hemijski piling, ima hidrirajuća i posvetljujuća, kao i antibakterijska svojstva, a takođe utiče i na produkciju kolagena u koži.
Najjednostavnija upotreba jogurta je vezana za temeljno čišćenje kože - naime, dovoljno je samo naneti ga na čistu kožu i ostaviti da deluje od 15 minuta do pola sata (za to vreme jogurt će očistiti pore od viška sebuma i umiriti lokalne upale kože). Ovo je posebno delotvorno kod masne, mešovite, kao i kože sa aknama.
Kao sastojak jogurt se najčešće kombinuje sa medom koji takođe sadrži kiseline (jabučnu, vinsku, limunsku, oksalnu i mlečnu) i to u razmeri 1:1 (1 kašika jogurta + 1 kašika meda), kao i sa kukuruznim grizom (1 kašika jogurta + 1 kašika griza se pomešaju i nanesu na čisto lice na kome stoje oko 15 minuta da bi se potom laganom masažom osim hemijskog izvršio i mehanički piling).
Takođe, jogurt se koristi za izbeljivanje kože u društvu sa jagodama (1 kašika jogurta + 1 kašika propasiranih jagoda), kivijem (1 kašika jogurta + 1 dobro izgnječen kivi) i jabukama (1 kašika jogurta + pola propasirane jabuke).
U suštini, jogurt se može kombinovati sa svim vrstama voća i povrća a bez obzira šta odaberete vaša koža će nakon upotrebe ovakvih DIY maski biti osvežena i mekša, dok će ten biti ujednačen.

Novo u DM-u! HERBAL ESSENCES šampon sa arganovim uljem

Kada sam u DM -u videla novitete tj. HERBAL ESSENCES proizvode za kosu odmah sam odlučila da kupim šampon (ionako mi je stari bio pri kr...