среда, 15. март 2017.

DIY maska sa kokosovim uljem za suvu i oštećenu kosu

Kokosovo ulje je poznato po svojim blagodetima kada je zdravlje u pitanju (uništava glivice i viruse, smanjuje upale zglobova i mišića, usporava starenje i degenerativne bolesti, umanjuje simptome umora...), ali ima i veliki uticaj kada se radi o nezi kose.
Pošto se sastoji od masti, prvenstveno od zasićenih (laurinska, miristinska, kaprinska, palmitinska, stearinska), ali i od polinezasićenih masnih kiselina (linolna, esencijalna Omega6) kokosovo ulje ima ulogu regeneratora kose, ali takođe utiče na ubrzavanje njenog rasta i obnavljanje ispucalih vrhova vlasi.
Mnogi preporučuju jednostavno nanošenje ulja na kosu što je i zaista dobro, ali sam ja više za DIY maske koje mogu poboljšati kvalitet vlasi i učiniti ih zdravijim. Jedna od takvih maski je i ona za koju je potrebno 2 kašike kokosovog ulja (blago zagrejanog) i pola ispasirane banane (pune vitamina C i B6, kalijuma i mangana). Sastojci se mešaju dok se ne pretvore u glatku masu a zatim se nanesu na kosu koja se pokrije plastičnom folijom (poželjno je što duže delovanje - najmanje sat vremena). Tretman se završava spiranjem maske hladnijom vodom i pranjem kose šamponom.
Ova maska ne samo da oživljava suvu i oštećenu kosu već joj i daje zdrav sjaj a da bi pokazala svoju efikasnost trebalo bi da se koristi bar jednom sedmično.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...