четвртак, 4. мај 2017.

DIY maska za nečistu kožu

Zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstava kombinacija kurkume i jabukovog sirćeta čini jednu od najdelotvornijih DIY maski kada je u pitanju nečista koža puna akni.
Kurkuma je začin koji u svom sastavu ima vitamine B grupe, C, E i K, kao i minerale: gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen, ali... najvažniji deo sadržaja čini narandžasti pigment kurkumin koji ima snažno protivupalno dejstvo. Uz to se moraju istaći i antibakterijska i antiseptička svojstva kurkume i njen uticaj na lečenje psorijaze i svih upalnih procesa na koži, kao i na ubrzavanje zaceljivanja rana i obnavljanje oštećene kože.
Jabukovo sirće je puno vitamina (C, A, E, B1, B2, B6 i P), aminokiselina, enzima i minerala (kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe i bor). Njegova pH vrednost je slična pH vrednosti kiseline koja čini zaštitu na površini kože tako da povoljno utiče na obnavljanje pH ravnoteže kože, a uz to deluje antibakterijski, protivupalno i umirujuće.
Spravljanje maske je jednostavno - pomešaju se 1 kašika kurkume i 1 kašika jabukovog sirćeta i dobijena smesa se nanese na (čistu) problematičnu kožu. Vreme delovanja je od 30 do 60 minuta (u zavisnosti od osetljivosti kože) a potom sledi spiranje maske mlakom vodom.
Pošto je moguća pojava blagog prolaznog crvenila na koži upotreba maske se preporučuje tokom večernjeg tretmana, kao i korišćenje kreme sa visokim SPF za dnevnu negu.

URIAGE Water Sleeping Mask

Priznajem da sam neko vreme zapostavila blog zbog preokupacije drugim stvarima, ali...trudiću se da to ispravim. Danas želim da nešto kažem ...